Weten met je lichaam

#61: Poortenergie in de praktijk

In deze korte serie ‘Aftellen’ naar het nieuwe Human Designjaar, dat op 22 januari begint, staat als derde de energie van ‘innerlijke waarheid’ en ‘mysterie’ centraal met Poort 61. Deze energie, of kwaliteit, heb ik gedefinieerd in mijn bewuste ontwerp, inclusief het hele kanaal van Bewust-Zijn, wat tussen deze ‘stekker’-poort en het tegenoverliggende ‘stopcontact’ #24 stroomt. Het hoort bij het ontwerp van een denker, en jazeker: dat ben ik. Ik breng graag tijd door met mijmeren, en mentaal graven in dat wat voorbij deze wereld ligt.
Deze poort bevindt zich in het Hoofdcentrum, waar zich slechts drie poorten bevinden: 61, 63, en 64. Eerst even in het algemeen iets over dat Hoofdcentrum. Dit is spiritueel gezien nauw verbonden met het kroonchakra in het Hindoe chakrasysteem. Dit centrum vertegenwoordigt de verbinding tussen ons menselijke zelf en ons ‘hogere’ zelf.

In het Hoofdcentrum ontvangen we inzichten, openbaringen, ideeën en ook vragen die onze overpeinzingen inspireren. Met Poort 61 houd je je vooral bezig met de vraag ‘waarom (ben ik hier)’, door Poort 63 vraag je ‘wat (doe ik hier)’ en heb je Poort 64 gedefinieerd dan is de vraag ‘hoe (doe ik dat dan)’. Vanwege de energie van Poort 61 heeft me die ‘waarom’-vraag inderdaad lang bezig gehouden, maar sinds ik Human Design heb ontdekt is het Weten van het antwoord bevestigd 🙂 Dit klinkt wat zweverig, maar ik ga het proberen uit te leggen.
Noot: mensen met een geheel open Hoofdcentrum, zonder daarin ook een poort gedefinieerd – zoals manlief – kunnen zich niets voorstellen bij het bestaan van deze vragen. Zoals manlief zegt: ‘Ik bén er, dus probeer ik er gewoon het beste van te maken’…

‘Zowel de rechter als de linker hersenhelft worstelen met een antwoord op deze vraag, maar beide zijn uiteindelijk gedoemd te mislukken. De rechter hersenhelft probeert de druk te beëindigen door middel van religie, terwijl de linker hersenhelft probeert de druk te beëindigen door middel van wetenschap’ – citaat uit het hoofdstuk over poort 61 in Gene Keys van Richard Rudd

Vaak zijn de ingevingen die we hier krijgen verrassend en komen ze in een onverwachte openbaring van inzicht. In Human Design zijn er drie verschillende manieren van weten (ik schrijf ze nu even met hoofdletters voor de duidelijkheid van de uitleg): Logica, Voelen en Weten.
Logica is de manier van weten waar de meesten van ons diep door geconditioneerd zijn. Het helpt ons de toekomst te voorspellen op basis van ons vermogen om patronen te zien en hun mogelijke uitkomsten (denk bijvoorbeeld aan de weersverwachting). Deze manier van weten geeft ons het potentieel voor angst en vrees.
Volgens Human Design zijn wij mensen ontworpen om weten te ervaren in ons lichaam – om eenvoudigweg een antwoord te hebben en te Weten of Voelen dat het waar is. Hier uit zich ook het verschil tussen kennis en wijsheid. Kennis gebeurt in de geest. Wijsheid gebeurt wanneer kennis ‘voelbaar’ is in het lichaam. Als vlinders in je buik, als het zingen van je hart, als kippenvel, enzovoort. Of gewoon als een niet op logica gebaseerd weten dat je, zoals ik, geen moeder zult worden. Dat je hier & nu bent om inzichten te delen (via een blog, bijvoorbeeld).
Dit wordt mooi samengevat in mijn favoriete zin, die verband houdt met het Weten – de innerlijke waarheid – van Poort 61: door ons Weten weten we gewoon wat we weten en zullen we weten wat we moeten weten wanneer we het moeten weten. Bovendien – en dit zul je ook lezen in mijn ‘slotverklaring’ van Jouw Blauwdruk: ‘Een van de dingen die ik nu gaandeweg aan het ontdekken ben, met mijn gedefinieerde Hoofd- en Ajnacentrum (Kanaal 61/24), is dat wat ik weet is dat ik het niet weet’.
Dit betekent voor mij dat ik vertrouw op mijn ingevingen, dat ik snap en erken dat er momenten in mijn leven zijn waarop ik ‘zomaar’ iets weet, en dat de timing hiervan niet in mijn macht ligt. Ik kan het niet afdwingen, en ik heb er geen verwachtingen van. En soms weet ik het dus gewoon NIET.
Alhoewel de namen van deze poort (innerlijke waarheid, mysterie) nogal ‘zweverig’ kunnen klinken – of op zijn minst zweverig uitgelegd kunnen worden vanwege de plek van deze poort: het kroonchakra – is dit geenszins de bedoeling van deze energie. ‘Hogere’ toestanden op zich zijn niet het doel. Integratie van deze ‘hogere’ toestanden is het doel en dat vereist dat we in het lichaam zijn, gezond en hier en nu, in de wereld, terwijl we onderzoeken wat voorbij deze wereld ligt.
Dit onderzoeken begint vaak als een uiterlijke zoektocht, als je antwoorden van de buitenwereld zoekt via systemen, leraren of disciplines. Zo heb ik mijn antwoorden gezocht in onder meer (opleidingen over) transcendente meditatie, t’ai chi, zenmeditatie, reiki, intuïtieve ontwikkeling, intuïtief tekenen en schilderen, de kracht van edelstenen en mineralen, mindfulness. Maar uiteindelijk komt er een moment dat je beseft dat de antwoorden die je zoekt niet daarbuiten te vinden zijn, maar diep van binnen zitten, en dat je om die te vinden alleen maar naar binnen hoeft te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: