Haar Blauwdruk: de meest geliefde echtgenote

Mijn moeder in een ander perspectief (slot)

Aan de hand van mijn moeders blauwdruk, die deze week 98 jaar geleden ter wereld kwam, heb ik de afgelopen dagen in het kort weergegeven wat ik zoal ga beschrijven in Jouw Blauwdruk. Aan de orde kwamen (en/of komen):

 • energie type met bijbehorende strategie en emotioneel of niet-zelf-thema
 • autoriteit
 • profiel
 • het incarnatiekruis of de rode draad in je leven
 • definitie (in deze serie niet beschreven)
 • de negen verschillende centra
 • kanalen en poorten
 • circuits (ook dit is nu niet aan bod gekomen)

In de afgelopen blogs over mijn moeders Blauwdruk heb ik dit allemaal ultrakort gehouden, in Jouw Blauwdruk ga ik veel uitgebreider in op alle verschillende onderdelen van jouw BodyGraph.
Vandaag de laatste in de serie Haar Blauwdruk. Mijn moeder had slechts één kanaal gedefinieerd: tussen haar Hartcentrum en Emotionele Solar Plexus Centrum. De twee poorten aan beide ‘uiteinden’ van dit kanaal (37 en 40) zijn tevens twee van de vier poorten uit haar zogenaamde incarnatiekruis. Dit is zeer uitzonderlijk.

Het woord ‘kruis’ heeft hier overigens een visuele en geen religieuze basis. Als jouw BodyGraph wordt gepresenteerd in de vorm van een mandala, vormen de vier poorten waarmee jouw levenspad wordt gedefinieerd simpelweg een kruis (zie afbeelding hiernaast).

Poort 37 (in het Emotionele Solar Plexus Centrum) heet de Poort van Vriendschap en de oorspronkelijke I Tjing-naam is Familie. Sleutelbegrippen voor deze energie zijn: mensen bij elkaar houden, familie, gelijkheid en emotionele rijkdom. Het doel van deze energie is het handhaven van duidelijke en sterke grenzen.
Poort 40 (in het Hartcentrum) heet de Poort van Alleen Zijn, met als oorspronkelijke naam Bevrijding. Hier zijn de sleutelbegrippen dienstbaarheid, gemeenschap, grenzen, balans, werk en rust. Het doel van deze energie is om je hart van dienstbaarheid in evenwicht te brengen met je persoonlijke behoeften.
Komen deze twee energieën samen, dan ontstaat er beweging, een nieuwe stroom. Het zo gevormde Kanaal van Samen Zijn geeft de energie om samen te komen, samen te werken en samen te leven. Dit kanaal overbrugt de toestand van alleen-zijn en stelt ons in staat gemeenschappen (vriendschappen, families) te vormen waarin iedereen zijn plaats en functie heeft en gelijke eer en respect ontvangt. Waarin ook sprake moet zijn van wederkerigheid: ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij.
Onderstaand een zeer rolbevestigend stukje, wat echter voor de tijd waarin mijn (toen jonge) ouders leefden heel erg herkenbaar is. Voor de leesbaarheid heb ik het niet passend in de huidige tijd gemaakt, maar je kunt natuurlijk ‘elke vrouw’ door ‘elke man’ vervangen, in welke samenstelling dan ook.

Als we het in dit verband over partnerrelaties hebben, wil elke man er zeker van zijn dat zijn vrouw zich bewust is van zijn bijdrage aan het gezin en hem in ruil daarvoor kleine ‘diensten’ zal verlenen – zijn kleren wassen of zijn overhemd strijken. Elke vrouw wil er zeker van zijn dat de man haar bijdrage aan de opvoeding van de kinderen en het onderhoud van het huis niet zonder aandacht laat.
In het huwelijk kun je als drager van dit kanaal potentieel de meest geliefde man/vrouw worden, de meest zorgzame ouder. Mensen met het Gemeenschapskanaal hechten van nature veel waarde aan relaties binnen hun gezin en zijn bereid alles te doen om elk lid gelukkig te maken. Jouw toewijding is vanzelfsprekend.

Mijn vader droeg mijn moeder op handen. Voor hem was zij zeker de meest geliefde vrouw. Voor mij was zij de meest zorgzame ouder. Die daar van ons beiden ook waardering voor kreeg in de vorm van kleine gebaren en de voor deze ‘kanaalenergie’ zo belangrijke lichamelijke aanrakingen: knuffels, omhelzingen, een kneepje in de hand, een aai over de krullen.
Ik vind het mooi en bijzonder mijn ‘kleine familie’-geschiedenis (we waren met z’n drietjes) zo treffende weerspiegeld te zien in abstracte begrippen als BodyGraph, poort en kanaal. Dit is voor mij echt de magie van Human Design.

4 reacties op “Haar Blauwdruk: de meest geliefde echtgenote”

 1. Dank voor deze *bemoeizuchtige klets*. Ik noem het liever waardevolle feedback. Met de opmerking van Judy ben ik (in mijn hoofd) al bezig, en jij voegt er zeer zinvolle kritiek aan toe – waarvoor dank dus!
  Ik hoor dezelfde dingen met enige regelmaat van manlief. Driemaal is scheepsrecht… hier *moet* ik iets mee dus. Wordt vervolgd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik begrijp Judy heel goed en ga dan ook meteen even redacteur spelen. Het lijkt me dat je nogal veel overneemt uit de teksten van HD. Dan wordt het al snel jargon. Voor jou is het allemaal vast – omdat je er druk mee bezig bent – erg begrijpelijk, maar het gevaar bestaat, dat de lezers afhaken omdat ze dingen gaan missen en het volgen/lezen te lastig wordt. Je mag er nooit van uit gaan dat de mensen net zoveel van een bepaalde materie weten als jijzelf. Misschien is een verklarende woordenlijstje of zoiets handig? *is klaar met bemoeizuchtige klets*

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank je wel Judy! Dan ga ik toch eens proberen in een blog hier ook al die termen wat anders te ‘vertalen’ zodat ze wellicht wat meer aanspreken, of duidelijk worden. Ik doe dat nu vooral in de teksten voor de blauwdrukken, maar ik zal er in een blog ook eens wat meer aandacht aan geven!

  Like

 4. Ik vind het leuk om te lezen over je moeder.
  Maar de Human Design termen gaan me volledig boven mijn pet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: