Haar Blauwdruk: op zoek naar richting

Mijn moeder in een ander perspectief (5)

Aan de hand van mijn moeders blauwdruk, die deze week 98 jaar geleden ter wereld kwam, geef ik deze dagen in het kort weer wat ik zoal ga beschrijven in Jouw Blauwdruk. Er achter komen dat mijn moeder net als ik een energietype Projector was, was een emotioneel moment van herkenning, en – belangrijk voor Projectors – ERKENNING.
Vandaag komt dan het meest kenmerkende van elke BodyGraph aan de orde, en in dit geval vooral de openheid ervan bij mijn moeder: de centra. Deze zijn gebaseerd op het traditionele chakra systeem. Als je bekend bent met het chakra systeem, zul je weten dat er slechts zeven chakra’s zijn en zal het opvallen dat het Human Designsysteem negen centra heeft.
De centra vertegenwoordigen energetische knooppunten en deze kunnen op drie verschillende manieren verschijnen:
1.Als gedefinieerd centrum. Gedefinieerd betekent dat je consequent over dat type energie beschikt. Dit is hoe jij mensen om je heen beïnvloedt en energetisch raakt.
2.Als ongedefinieerd centrum. De energie blijft ‘hangen’ in een gedefinieerde poort en zoekt een uitweg.
3.Als geheel open centrum. De energie blijft hangen in het centrum zelf, het heeft geen voor de hand liggende keuze voor een poort om een uitweg te zoeken.

De configuratie van je centra geeft je een blik in hoe jij de wereld ervaart. De meest kwetsbare plekken in je energie zijn je ongedefinieerde centra. Omdat je niet consequent energie uit deze centra uitstraalt, sta je hier open voor conditionering en instabiliteit. Je open centra vertellen je denkgeest wat je zou moeten zijn, vanuit het niet-zelf.
Een open centrum betekent naast beïnvloeding ook heel veel ruimte om in te bewegen. Je kunt in een open centrum het meeste leren, jezelf ontwikkelen. Wat gedefinieerd is, staat vast, daar heb je het mee te doen.
Laten we eens kijken naar de niet-zelf-stemmen van alle open centra van mijn moeder, in volgorde van ‘wie het hardst schreeuwt’. Er is namelijk een hiërarchie tussen de ongedefinieerde centra – bovenaan staat het Hartcentrum en op nummer 2 de Solar Plexus. En juist deze twee grootste ‘schreeuwerds’ had mijn moeder gedefinieerd. Klonk haar eigen stem daar luid genoeg?

ONGEDEFINIEERD IDENTITEITSCENTRUM (G):
Op zoek naar richting buiten jezelf
Je niet geliefd of niet gezien voelen
ONGEDEFINIEERD MILTCENTRUM:
Uit onzekerheid weglopen van dingen najagen
Angst om te falen
Angst voor kritiek
ONGEDEFINIEERDE AJNA:
Gevoelens van afgescheidenheid – dat je je waarheid niet kunt delen omdat je zult worden verstoten
Angst om je mening te delen
ONGEDEFINIEERD HOOFDCENTRUM:
Het gevoel dat je de antwoorden op je vragen niet hebt
Advies of antwoorden van iemand anders zoeken
ONGEDEFINIEERD WORTELCENTRUM:
Druk om dingen te bereiken
Behoefte om nodig te zijn
ONGEDEFINIEERD SACRAALCENTRUM:
Druk om een partner/maatje te vinden
Angst om nee te zeggen
ONGEDEFINIEERD KEELCENTRUM:
Aandacht zoeken door te praten
Angst voor stilte

Ik ga niet op al deze niet-zelf-stemmen in, maar die laatste ‘angst’ was er zeker. Waar ik, zeker de laatste jaren van zijn leven, met mijn vader makkelijk een uur of langer samen in stilte kon doorbrengen, terwijl we genoten van mooi weer, fluitende vogeltjes of een ijsje, kon dat met mijn moeder niet. Zij had echt heel veel moeite met stilte.
Maar nu ook nog even de stem van een van haar wél gedefinieerde centra. Wat zegt die?

Het Hartcentrum (ook wel Egocentrum of Wilscentrum genoemd) is het centrum van geld, wilskracht en ego, van onze eer en van onze waardigheid. Het gaat over het leven op het materiële vlak, en het vertegenwoordigt de wil om op dat materiële vlak te overleven in gevestigde gemeenschappen.
Als je een gedefinieerd Hartcentrum hebt, ben je een van de weinigen die consequent toegang hebben tot wilskracht, en als zodanig moet je leren ‘werken om te rusten’. Dit betekent dat je, om deze energie verstandig te gebruiken, moet luisteren naar je behoefte aan rustcycli om je energie duurzaam te houden. Omdat je toegang hebt tot wilskracht, kun je hier merken dat je je door het verlangen om een pauze te nemen, heen duwt.
De vier poorten van het Hartcentrum zijn verbonden met het hart, de maag, de thymusklier en de galblaas. Wie het werk van dit centrum verwaarloost, is in de regel vatbaar voor hart- en maagdarmziekten of problemen met het immuunsysteem.
Mijn moeder heeft het werk van dit centrum verwaarloosd. Ze ging maar door – op latere leeftijd met het verzorgen van mijn vader die vanwege de gevolgen van Alzheimer en Parkinson eigenlijk al veel eerder in een verpleeghuis opgenomen had moeten worden. Maar ja: je partner met wie je al ruim 50 jaar samen bent ‘zomaar’ in een tehuis ‘stoppen’… dat is moeilijk.
Mijn moeder overleed aan maagkanker.

Morgen het laatste deel in deze serie, over het (enige) kanaal tussen haar beide gedefinieerde centra, dat gaat over ‘deel uitmaken van de groep’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: