# 8 * Het volgen van je eigen rebelse geest *

Human Designnaam: Poort van Bijdrage  
I Tjing-naam: Samenhang
Trefwoorden: echtheid en unieke zelfexpressie
Centrum: Keel – wat staat voor communicatie in woord en daad, manifestatie, contact met de wereld buiten jouzelf, het is een uitlaatklep voor energie en expressie
Deze individuele energie is voelbaar voor iedereen in de periode van 15-20 mei

Human Design Poort 8 is de energie voor echtheid en zelfexpressie. Met deze energie van HET VOLGEN VAN JE EIGEN REBELSE GEEST maak jij het meeste verschil in de wereld door trouw te blijven aan jezelf, en anderen in staat te stellen dit ook te doen. Deze poort in het Keelcentrum gebruikt de woorden: ‘Vertrouw me, ik weet … of niet’. 

Als je deze kwaliteit gedefinieerd hebt, ben je hier om je bijdrage aan de maatschappij te leveren door eerst de aandacht van mensen te trekken en dan waarheden, oorzaken, ideeën, mensen of producten te promoten waarvan je ‘weet’ dat ze er baat bij zullen hebben. Dit is geen ‘weten’ gebaseerd op logica of patronen, maar een diep innerlijk, individueel weten.

Je voelt je vooral aangetrokken tot vernieuwende ideeën, creatieve oplossingen en innovatieve mensen. Jouw levensstijl is de uitdrukking van jouw unieke identiteit en jouw onconventionele levenspad.  Door op deze manier een voorbeeld te zijn, beïnvloed jij als een ‘rebel with a cause’ in stilte de samenleving in de loop der tijd. Jouw unieke en afwijkende inspiraties moeten worden herkend en omarmd om een breed, op verandering gericht effect te hebben. De juiste timing is (zoals altijd) noodzakelijk om je ideeën überhaupt bij anderen te kunnen laten landen.

In de lage frequentie van deze energie, en/of als je je beslissingen baseert op je verstand en jouw eigen unieke innerlijk kompas negeert…

 … kun je je eenzaam of melancholisch voelen.  Zoals met alle individuele energieën is Poort 8 ontworpen om zich te onderscheiden van de massa, in plaats van erbij te horen.  Het kan eenzaam zijn ‘out of the box’!

… dan gebruik je deze kwaliteit om de aandacht op jezelf, je leven, je werk, je prestatie, enz. af te dwingen, en jouw individuele doelen aan een groep op te dringen. Dan dwing je leiderschap af, wat leidt tot isolement en uitsluiting als een ‘raar mens’.

Ik vertrouw blind mijn eigen rebel

Tegenwoordig nemen de meesten van ons genoegen met dromen over wat we in ons leven hadden kunnen doen, of bereiken. We kijken naar films en beelden van anderen en worden er misschien zelfs diep door geraakt, maar iets weerhoudt ons ervan genoeg in onszelf te geloven om zo’n leven te gaan leven. En de reden is angst. 

Liever denk je als iedereen, zie je eruit als iedereen en gedraag je je min of meer als iedereen, en dat doe je op basis van wat anderen wel of niet van je denken. Je wordt een radertje in het wiel van de door de mens ingestelde systemen. Je wordt een volgeling van externe autoriteiten. 

De schaduwkant van de energie van deze week vertegenwoordigt de platgetreden paden door het leven – de gecompromitteerde levensstijl, het fantasieloze, conformistische leven van de meerderheid. Er is veel energie en moed voor nodig om aan deze middelmatigheid te ontsnappen. Je zult je eigen pad moeten vinden en dat kan lastig terrein zijn, waar geen garanties zijn dat je zult slagen.

Manlief heeft deze energie als belangrijkste kwaliteit – het is deze week zijn verjaardag, en in Human Design-termen staat dus zijn bewuste Zon in Poort 8. En in de tweede helft van zijn leven – wat meestal midlife crisis wordt genoemd, en in Human Designland je Uranus oppositie – is hij dit rebelse pad langzaam maar zeker steeds meer gaan belichamen. 

Vernieuwende ideeën, creatieve oplossingen en innovatieve mensen werden meer en meer onderdeel van zijn leven, toen nog als facility manager strak in ’t pak en met stropdas. Die altijd wel ‘anders dan anders’ waren. Dat gevoel van ‘als ik dan gewurgd moet worden in het conformistische leven, dan ook maar op mijn heel eigen manier’ zat er gewoon ingebakken. Alleen wisten we dat toen nog niet.

Op een heel eigen manier ging hij om met het nieuws dat zijn darmproblemen hoogst waarschijnlijk tot een operatie zouden leiden, inclusief een stoma. Hij volgde de externe autoriteit (de chirurg) niet, maar besloot op een andere manier te gaan eten. Hij luisterde toen in wezen al naar zijn onderbuik, heel letterlijk, wat voor hem als Manifesting Generator zijn innerlijk kompas is. Dat dieet zorgde ervoor dat de problemen (ontstekingen) minder werden, een operatie bleek na een jaar niet meer nodig. De darmchirurg was oprecht geïnspireerd door zijn verhaal.

Er volgden meer onbetreden paden. Hij verliet zijn werkgever en begon voor zichzelf. Ik kreeg een echtgenoot die in korte broek en op slippertjes thuiswerkte. Die daardoor ook weer tijd en inspiratie kreeg om een oude hobby op de pakken: fotografie, en wel op een heel eigen manier. Door middel van zijn kunst inspireert hij nu velen om eens op een andere manier de natuur te beleven.

Toen onze ouders overleden en ons wat spaargeld nalieten, zette hij zijn twee-na-belangrijkste kwaliteit in (zijn bewuste Aarde): Poort 14, die gaat over (het genereren van) middelen om richting te geven aan het leven. Zijn richting – onze richting – was niet: blijven dromen over wat we in ons leven hádden kúnnen doen. We gingen onze dromen gewoon DOEN. Emigreren. Een nieuw en eenvoudig leven beginnen op een plek waar letterlijk en figuurlijk de ruimte was om te ademen, om het ‘anders’ te gaan doen, om volgens onze eigen inzichten zo onafhankelijk mogelijk van systemen te gaan leven.

We zijn hier evengoed buitenstaanders. Excentriek en eigenzinnig. Aan de buitenkant van een land, en soms ook wel een beetje aan de rand van de samenleving. Alhoewel ikzelf deze kwaliteit niet geactiveerd heb, zegt mijn enige wél gedefinieerde poort in mijn Keelcentrum: ‘Ik weet dat ik het kan proberen’. En daarom volg ik blind de rebel die zegt ‘Vertrouw me, ik weet dat ik het kan’. 

Wat is jouw bijdrage aan een ander, of de maatschappij? 

Eén reactie op “# 8 * Het volgen van je eigen rebelse geest *”

  1. “Wat is jouw bijdrage aan een ander, of de maatschappij?”….

    Ik formuleer of schets mezelf als gematigd rebel. Ik hou er andere ideeën op na als ik wijselijk ventileer, gewoon om gewoon mee te kunnen draaien, uit gemakzucht en anders wel om niet nummer zoveel te zijn in het rijtje van betweters. Ook het moeten verdedigen van mijn eigenste waarheden lijkt me vermoeiend en tijdrovend. Vandaar dat mijn gematigde rebellie niet de voorpagina’s behaalt en blijft deels verborgen beperkt tot mijn blog. Zo heb ik toch de moeite genomen de maatschappij te informeren. Ik hoef bovendien niets te bewijzen en ik ben ook niet in staat dat te doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: