# 23: * Helder en met eenvoud de waarheid spreken *

Human Designnaam: Poort van Assimilatie
I Tjing-naam: Splijten
Sleutelwoorden: baanbrekende individuele inzichten, de waarheid spreken en verandering
Centrum: Keel – wat staat voor communicatie in woord en daad, manifestatie, contact met de wereld buiten jouzelf, het is een uitlaatklep voor energie en expressie
Deze individuele energie is voelbaar voor iedereen in de periode van 9 tot 14 mei

Stel je een berg voor die je vanuit je raam kunt zien. Elke dag kijk je naar deze berg en hij is elke dag hetzelfde. Hij is er altijd geweest. Hij staat vast in tijd en ruimte. Je kunt erop vertrouwen. Op een dag is er plotseling een lawine. Je hoort een enorm gerommel en ziet wolken stof en rotsen van de bergtop naar beneden tuimelen. En nadat alles is geluwd, kijk je weer uit je raam en zie je dat de vorm van die oude vertrouwde berg is veranderd.

Dat is de aard van deze kwaliteit. Hij splijt letterlijk oude concepten, oude ideeën, oude waarderingen, oude tradities uit elkaar, en maakt iets totaal nieuws en anders. Vervolgens gaat het er dan om of je je kunt assimileren oftewel: aanpassen aan je nieuwe omgeving. 

In deze energie zit dus een grote mate van schok, maar uiteindelijk is het óók een energie die stabiliteit brengt. Een kwaliteit die het niet-essentiële weg pelt om te onthullen wat wezenlijk is.

Het Keelcentrum heeft vele stemmen en hier zegt hij: ‘Ik weet…’ (of niet). Dit is heel anders dan ‘Ik denk’ of ‘Ik geloof’. Je hoeft niet te weten waar dit weten vandaan komt, en dit kan mensen die gewend zijn aan redeneringen, uitgesproken overtuigingen, en meer visuele en algemeen gedeelde gezichtspunten in het leven, gemakkelijk opschrikken. Om dit ‘weten’ duidelijk over te brengen, zijn spreekvaardigheid en aandacht voor de toon van de stem essentieel.

Je bent ontworpen om je ‘gave van weten’ te gebruiken om vernieuwend denken voort te brengen. Met Poort 23 heb jij de energie voor het HELDER EN MET EENVOUD DE WAARHEID SPREKEN.  Jij gelooft dat direct ter zake komen de meest effectieve manier van communiceren is en jij bent in staat de waarheid duidelijk uit te spreken. 

Er is echter een grote maar: pas als anderen jou vragen om wat jij weet, zijn zij er klaar voor om de verandering die jij brengt, aan te gaan. Als jouw unieke perspectief echt van waarde wil zijn voor anderen, moet je dus wachten op het juiste moment om te spreken, en het op een eenvoudige en toegankelijke manier uitleggen.
Doe je dat niet, dan zul je worden afgedaan als vreemd, omdat je waarheden spreekt die te ver afstaan van jouw publiek. In dit geval heb je de neiging om tégen mensen te praten in plaats van te wachten op de juiste timing en mensen om méé te praten.  Dan ben je de betweter die iedereen ‘suf’ praat en ben je een mentale en verbale stoomwals die onverdraagzaam en verbaal arrogant is.

Bij eenvoudig leven hoort eenvoudig communiceren

In de aanloop naar de week waarin deze energie door de zon wordt ‘beschenen’ bevonden manlief en ik zich midden in wat Karen Curry Parker de ‘ongebalanceerde expressie’ noemt. Normaliter gebruik ik haar interpretaties van Human Design zelden hier. Ook al was haar boek het eerste wat ik las over Human Design, en haar platform het eerste waar ik cursussen volgde en veel inzichten opdeed. 

Haar taal is mij over het algemeen nu nog een stapje te hoog. Te ‘zweverig’. Ik wil eerst de basistaal goed onder de knie hebben, die waarmee Human Design ooit in de wereld werd gebracht, en die bedoeld was om ons wakker te schudden. Bij mij persoonlijk komt dat beter binnen.

Maar deze keer was het andersom dus. De uitleg van Karen kwam als een donderslag binnen. ’De behoefte om gelijk te hebben. Een angst of druk om te delen wat je weet met mensen die er niet klaar voor zijn en om dan wanhoop of bitterheid te voelen dat ze de dingen niet begrijpen zoals jij dat doet’ . Het was de afgelopen dagen precies wat wij ervoeren in onze kleine dorpsgemeenschap. We probeerden onze buren iets duidelijk te maken waar zij niet klaar voor waren. Toen ik deze blog voorbereidde, en dit las, werd het me in één klap duidelijk en staakten we ogenblikkelijk onze pogingen.

Gaan we nog even verder in de woorden van Karen, wat de uitdaging van deze energie is: ‘… moeten wachten op de juiste timing en de juiste mensen om je inzichten mee te delen. Om niet te hard van stapel te lopen en te proberen mensen ervan te overtuigen dat ze moeten begrijpen wat jij weet. Om je niet te laten vervallen in negativiteit en wanhoop als mensen er niet klaar voor zijn’. Want ja: dat laatste gebeurde wel. We werden vrij wanhopig van het onbegrip waar we op stuitten.

In mijn ontwerp is hier zowel de poort als het hele kanaal open. Veel te leren dus. 

De vraag wierp zich op: 

Hoe ga ik met mezelf om als ik iets weet, maar de mensen om me heen er nog niet aan toe zijn om het te horen?

Ik vond een mooi antwoord in het boek Gene Keys. Communiceer eenvoudig. Net zoals je leeft: houd het simpel. Communiceer precies, duidelijk en met grote zuinigheid. Verspil niets in het leven, ook geen woorden. Want het werd me al snel duidelijk dat eenvoud een staat van zijn is – een levenshouding – die je kunt doortrekken naar je manier van communicatie.

Alles in ons leven is eenvoudig, dus ja: waarom dan ook onze manier van ‘kennis delen’ niet? En dat is: niet meer op de spreekwoordelijke zeepkist gaan staan – ook al worden we daartoe uitgedaagd – maar erop wachten en erop vertrouwen dat de mensen die klaar zijn voor de waarheid die ik breng, mij zullen vragen naar wat ik weet.

Kun jij wachten met vertellen wat jij weet totdat iemand je ernaar vraagt?

4 reacties op “# 23: * Helder en met eenvoud de waarheid spreken *”

 1. Dat gestrekte been herken ik 😉 Wijsheid – ook hierover – komt met de jaren. Tenzij ‘eigenwijzigheid’ of ‘provocatie’ een nogal aanwezig onderdeel van je persoonlijkheid is… Levenslange lessen zijn het. En dat maakt het leven nu juist zo interessant!

  Like

 2. Die keerzijde van de medaille had ik nog niet bedacht… maar ik kan het me voorstellen, dat jij dan ook minder open staat als een ander ongevraagd zijn verhaal over jou uitstort. Het is ingewikkeld: helder communiceren. Weten wanneer je beter je mond kunt houden, en weten wanneer de timing goed is. Een aardig ‘hulpmiddel’ wat ik ervaar hier is een schorre keel. Als ik praat tegen dovemansoren, krijg ik last van mijn keel… Als ik praat tegen iemand die om mijn verhaal gevraagd heeft… kan ik uren doorpraten 🙂

  Like

 3. Als ik iets begrijp van de mensheid dan is het wel, dat mensen graag hun – vermeende – kennis en mening uiten. Dat is fijn als je een museum bezoekt en de rondleider (m/v) je extra dingen kan vertellen op een onderhoudende manier. Maar verder ben ik een beetje allergisch voor de mensen, die overal alles van ‘weten’ en van die vastgeroeste meningen hebben, die ze anderen dan opdringen.
  We weten allemaal maar één ding zeker en dat is dat we vroeg of laat dood gaan.
  Ik heb gelukkig mensen om me heen, die verstandig denken en met wie je normaal van gedachten kunt wisselen. Je hoeft het helemaal niet met elkaar eens te zijn over alle onderwerpen om toch prettig met elkaar om te gaan. Vroeger ging ik er nogal eens met gestrekt been in, maar ik heb allang ingezien dat dat totaal niet zinvol is. Met sommige mensen valt gewoon niet te praten en dat moet je accepteren. Tenzij ze de wet overtreden en dan zijn er andere kanalen.

  Geliked door 1 persoon

 4. 🤔Volgens mij zit de kern van mijn worsteling precies hier! Ik ben me inmiddels bewust van het feit dat ik mensen niet moet proberen te overtuigen van iets, dat ik niet mijn mening of ideeën moet ventileren, want niemand zit daar op te wachten. Ik ben me bewust en doe ook mijn best om niets te vertellen tot iemand me vraagt. Het is soms lastig en het maakt ook dat ik ook minder open sta voor wat de ander te vertellen heeft. Daar heb ik immers (meestal) ook niet om gevraagd….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: