# 27 * Eerst voor jezelf zorgen, daarna voor anderen *

Human Designnaam: Poort van Voeding
I Tjing-naam: Zorgzaamheid
Kernwoorden: zelfverantwoordelijkheid, verzorgen, voeden en koesteren
Centrum: Sacraalcentrum – dit centrum is de krachtigste energie in de kaart en heeft alles te maken met levenskracht- en werkkracht-energie
Deze groepsenergie is voor iedereen voelbaar in de periode van grofweg 22 tot 27 april

Het is meestal gemakkelijk om te zorgen voor degenen om wie je geeft. Maar hoe lief ben je voor jezelf? Wat voedt jouw ziel en brengt jou vreugde? Houd jij genoeg van jezelf om hier ruimte voor te maken in je leven? Immers: als jij je geweldig voelt, is dat de allerbeste manier om iedereen om je heen te voeden.

Daar zijn heel veel manieren voor: goed eten, een liefdevolle aanraking, vriendelijke woorden… en de maker van een inspirerend muziekstuk, of van kunst, geeft ook voeding. Soms kan iets kleins als een glimlach of een vriendelijk ‘hallo’ iemand energie geven. Het kan hen voeden, doordat ze zich erkend en opgemerkt voelen. Andere keren hebben mensen jouw fysieke kracht bij een zware klus of een arm om de schouder nodig om zich verzorgd te voelen. Of heb jij dit zelf nodig.

Zonder voeding en verzorging kan niets overleven, vooral een mens niet. De energie van deze week gaat over het doorgeven van waarden en voeding – in de breedst mogelijke zin van het woord –  aan jouw groep. Hierbij gaat het dus niet alleen om basisbehoeften als voedsel, onderdak en water, maar ook om je emotionele, mentale en spirituele behoeften. 

Met deze groepsenergie van EERST VOOR JE ZELF ZORGEN, DAARNA VOOR ANDEREN ken jij de balans tussen wat een ander voedt en wat jouzelf voedt. Je moet eerst voor jezelf zorgen om de energie en middelen te hebben om voor anderen te kunnen zorgen. En dit heeft niets met egoïsme te maken.

Zonder de tegenoverliggende Poort 50 – of als je verstand het overneemt van je innerlijk kompas – kun je het instinct en de waarden missen om gezonde grenzen te stellen rond je natuurlijke impuls om voor anderen te zorgen, en kun je gemakkelijk jezelf of je eigen welzijn opofferen in een poging te bewijzen dat jij veiligheid, liefde en steun waard bent.

Dat kan er makkelijk toe leiden dat er van je geprofiteerd wordt, of dat je alleen maar aan anderen geeft om er zelf iets voor terug te krijgen. Daarmee geeft je de ontvanger uiteindelijk alleen maar een gevoel van wrok of schuld.

Het belangrijkste om deze energie in goed banen te leiden is je eigen behoeften te kennen en voeden. Jouw Human Design ontwerp onthult deze behoeften. 

Gevoed door (de ritmes van) de natuur

Om met die vorige zin meteen even verder te gaan: hoe onthult jouw ontwerp waar jij behoefte aan hebt? Ik loop even kort aan de hand van mijn eigen ontwerp een aantal elementen langs die elke Human Design BodyGraph geeft wanneer je er één laat maken op een willekeurige site. Dat begint al met je energietype. 

Als Projectortype heb ik bijvoorbeeld behoefte aan veel rust, wil ik in staat kunnen zijn wat voor voeding dan ook aan een ander te kunnen bieden. Daarnaast heb ik erkenning van mijn kunnen nodig, anders is mijn hulp paarlen voor de zwijnen.

Uit mijn profiel blijkt onder meer dat ik behoefte heb aan een klein, maar fijn netwerk om mijn vaardigheden en inzichten mee te kunnen delen. En dat ik de achter mij liggende tijd van mijn leven nodig had om achter mijn doel hier op aarde te komen, om de zin van het leven te vinden. Mijn definitie vertelt mij dat ik een ander nodig heb om mijn energie optimaal te kunnen laten stromen, en dat in het bijzonder mensen die inspirerende verhalen kunnen vertellen (of schrijven), mij erg voeden.

Mijn geheel open G-centrum (dat over identiteit, liefde en richting in het leven gaat) vertelt mij dat kennis van mijn eigen ontwerp voor mij meer dan nodig is om mijn eigen leven, en niet dat van een ander, te leiden – en zo vertelt elk centrum wel iets over andere behoeften. Variabelen zeggen iets over het soort omgeving waarin ik optimaal functioneer: eentje waarin mijn actieve brein tot rust kan komen.

En ten slotte – voor wat betreft de voorbeelden nu – blijkt uit mijn belangrijkste poorten dat ik conflicten en crises nodig heb om te kunnen groeien; of ik dit nu leuk vind of niet. Dit – plus het feit dat een conflict of crisis zich niet buiten mij hoeft af te spelen maar evengoed een energie kan zijn die IN mij ontstaat – was wel een grote eye-opener voor me. Maar daarover meer als deze kwaliteiten de energie van de week zijn.

Terug naar het eigenlijke onderwerp van deze week: zorgen voor, en voeden. Eérst voor jezelf, en daarna pas voor een ander. Zowel bij mij als bij manlief is dit voor ons geen kwaliteit in ons basispakket. Niet gedefinieerd dus; een heel open kanaal – kortom: cursusmateriaal voor ons beiden. Daarbij geldt voor ons allebei ook dat de groepsenergie in onze ontwerpen in de minderheid is. Heel kort door de bocht interpreteer ik dit als: wij zijn geen van beiden ontworpen om voor ‘onze groep’ te zorgen. 

Deze Mama Bear– of Moeder Theresia-energie, zoals ze ook wel wordt genoemd, richten wij niet op ons gezin, maar op het collectief of, in dit specifieke geval, Moeder Aarde, onze planeet. Deze energie gaat namelijk niet alleen over de zorg voor anderen, maar ook over de zorg voor de natuur in het algemeen. Onze manier van omgaan met deze energie uit zich tegenwoordig in ons natuurlijke tuinieren en eenvoudig leven met steeds minder in plaats van steeds meer. In plaats van door een band met familie voelen wij ons meer gevoed door en in verbinding staan met de cycli van het leven en de eb en vloed van de ritmes van de natuur. 

En hoe meer we (hier) in ons element zijn, goed voor onszelf zorgen door ons steeds bewuster te worden van waar wij behoefte aan hebben en daar aan te voldoen, hoe natuurlijker (!) en makkelijker het voor ons beiden wordt vanuit die overvloed ook voor anderen te zorgen. Anderen te voeden met onze kunst, onze ideeën, onze tijd, onze woorden, onze oogst.

Want dat is in wezen waar deze energie over gaat: ervoor zorgen dat er voeding beschikbaar is op verschillende niveaus, voor verschillende groepen. Het gaat erom niet alleen voor jezelf te zorgen, maar ook voor je gemeenschap, je familie, je vrienden, je buurt, je planeet, zonder daarbij jezelf uit te putten.

Op welke manieren zorg jij voor anderen? 

8 reacties op “# 27 * Eerst voor jezelf zorgen, daarna voor anderen *”

 1. Als de energie steeds beter wordt, ben ik ervan overtuigd dat je lijf gaat volgen! En: ons lekker blijven voeden met jouw aquarellen-van-nu dus ❤

  Like

 2. Als je maar éérst goed voor jezelf zorgt! 😉

  Like

 3. Die wordt nogal eens vergeten bij de zorg voor zichzelf, tegenwoordig… Dus hier maken wij dankbaar gebruik van de kennis van Human Design: dat wat van nature al ‘in ons zit’ steeds bewuster inzetten ten gunste van onze planeet 🙂

  Like

 4. Nou, er zit me niet zo veel meer dwars, Anuscka. Ik denk niet dat ik terug moet naar die energie bij mijn schilderen. Liever de energie van nu, die steeds beter is. Mijn lijf niet, maar de energie wel, dan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Momenteel zorg ik voor 4 extra dieren, mag dat ook? De buren zijn met vakantie en ik zorg voor een Rus (sische hamster) die de naam Buster Bean draagt en twee sluierstaarten die Blub en Aqua heten en ook voor jeweetwel-kater Tommy. Ben er maar druk mee 🙂

  Geliked door 2 people

 6. Mooi om te lezen dat jullie op jullie eigen manier er voor anderen zorgen tot uiting brengen. Enorm belangrijk ook om goed voor de aarde te zorgen.

  Geliked door 2 people

 7. In de Gene Key die over deze kwaliteit gaat, lees ik hoe belangrijk het voor een kind is de eerste zeven jaren van zijn leven op alle niveaus gevoed te worden – door beide ouders – wil je later als volwassene een sterke fysieke, emotionele en mentale constitutie kunnen hebben. Lukt dit op een of andere manier niet in die eerste zeven jaren, dan is er nog niet meteen iets ‘verloren’: dan krijg je later nog volop de kans dat wat ontbrak, te helen. Ik citeer: ‘Misschien moet je (inderdaad) je eigen jeugdwonden helen door zelf ouder te worden. Alle relaties geven ons de gelegenheid om oude wonden te helen door duurzame koestering. Dit is in feite het geheim van een gelukkige relatie. Als je niet tevreden bent in je relaties kan dat komen doordat je jezelf niet volledig hebt gevoed. Elke relatie biedt deze spiegel.’
  Ik denk dat hier voor veel mensen (wellicht vooral van onze generatie) wijsheid in schuilt, omdat onze ouders – hún generatie – niet altijd goed wisten om te gaan met hun en onze emoties… des te belangrijker wordt goed voor jezelf zorgen, in álle opzichten, dan.
  Er komt een vraag omhoog borrelen (nadat ik bedacht hoe jij anderen voedt met jouw aquarelkunst): zou jij dat wat je dwars zit met verf en penselen op papier kunnen zetten?

  Geliked door 1 persoon

 8. Deze heb ik ook gedefinieerd, maar niet de tegenoverliggende. Wat het bij mij oproept is dat ik als kind al voor mezelf moest zorgen. Natuurlijk kreeg ik eten en drinken, maar emotioneel werd ik niet gevoed. Dit survival instinct heeft me mijn hele leven geholpen. Maar ook wel dwars gezeten.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: