#3 *Spelenderwijs orde scheppen uit chaos*

Human Designnaam: Poort van Ordening
I Tjing-naam: Moeilijkheid aan het Begin
Sleutelwoorden: diep vertrouwen hebben, spel en verandering
Centrum: Sacraal – dit centrum is de krachtigste energie in de kaart en heeft alles te maken met levenskracht- en werkkracht-energie.
Deze individuele energie is voor iedereen voelbaar in de periode van grofweg 17 tot 22 april

De primaire actie van Poort 3 is om SPELENDERWIJS VERWARRING TE OVERSTIJGEN en ORDE TE SCHEPPEN, zodat er iets nieuws en potentieel levensvatbaars in de wereld kan ontstaan. Je houdt ervan om innovatieve manieren te creëren om obstakels te overwinnen en ze met een lichtvoetige toets tegemoet te treden. Met Poort 3 weet je dat het begin van verandering het moeilijkste is.
Je hebt een uniek individueel weten en het vermogen om een belangrijke bijdrage te leveren aan verandering. Wachten op het juiste moment voor iets dat verandering kan brengen, kan aanvoelen als een eeuwigheid. Je zult twee beperkingen moeten accepteren: het geduld opbrengen voor de incidentele uitbarstingen van energie van tegenoverliggende Poort 60, en het niet weten wannéér dit vermogen wordt vrijgegeven. Dit gebeurt via een aan/uit puls, en deze kracht voor verandering is noch logisch noch ervaarbaar.
Met Poort 3 beweeg je voortdurend uit verwarring en chaos naar orde en duidelijkheid. Je zult altijd moeilijkheden en verwarring ervaren in een nieuw begin, maar die zijn overkomelijk door strategie en autoriteit te volgen en bovengenoemde beperking te aanvaarden. Geduld en toewijding zijn hier sleutelwoorden voor een succesvolle verandering en een nieuw begin.

Als je jouw eigen unieke innerlijk kompas negeert, dan bestaat het gevaar dat je ongeduldig en impulsief een nieuwe richting in jouw leven of dat van anderen opdringt. Dan ervaar je machteloosheid, frustratie en kun je zelfs depressief worden over het leven in een chaotische wereld. Jouw denkgeest (verstand) wil verandering forceren op basis van logica of ervaring – maar verandering heeft de juiste omstandigheden en timing nodig om vruchten af te werpen, wat verder gaat dan logica, rede en ervaring.
Als je melancholie of depressie ervaart, wanneer je voelt dat er geen energie is die jouw vermogen om verandering te brengen voedt, dan is dat het teken om (meer, veel) tijd door te brengen met je eigen creatieve muze. De natuur in gaan en muziek zijn hierbij goede helpers.

Met de handen in het haar

Orde scheppen uit chaos, daar vind ik mezelf niet bepaald goed in. Laat staan spelenderwijs… Ik ben eerder van het omgekeerde: vanwege mijn emotionele aard veroorzaak ik vaak chaos. En als ik in de chaos van een nieuw begin zit – nieuwe baan, nieuwe relatie, nieuw leven – dan neig ik eerder naar ‘de handen in het haar’ en wens ik mij iemand met de kwaliteit van de poort van deze week.
Het moge duidelijk zijn: ik heb nummer 3 níet gedefinieerd in mijn ontwerp, maar wél de tegenoverliggende. En dat verklaart de hierboven beschreven regelmatige behoefte aan iemand met geduld en toewijding. Want ik ‘zit’ dus aan de andere kant van dit kanaal – dat het Kanaal van Verandering heet – met een gedefinieerde poort #60. En dát is de energie van verandering, en ja: daar weet ik alles van.
Als ik weer eens een brainwave heb voor iets nieuws, heb ik simpelweg iemand anders nodig die orde kan scheppen in de potentiële chaos die voortkomt uit het nieuwe wat ik wil. Zonder zo iemand ben ik gewoon niet in staat om vooruit te komen. In het ergste geval slaat dit om in een benauwd gevoel van ergens in ‘vastzitten’ (een baan, een relatie, een leven) en volgt depressie. En ook daar weet ik alles van.
Maar deze week gaat het niet over poort 60, maar over vertrouwen hebben, geduld, wachten op het juiste moment. Ik las een mooi verhaal over hoe je de ‘werking’ van deze energie kunt vergelijken met een zaadje, dat plant, bloem of boom gaat worden. Als (moes-)tuinierster sprak mij dit voorbeeld natuurlijk erg aan 🙂
Je plant een zaadje en verzorgt het terwijl je geduldig wacht tot het gaat kiemen. De tijd en gebeurtenissen (zoals water geven, zonlicht, temperatuur) pellen de beschermende schil van het zaad weg als het tijd is om te gaan groeien.
Dingen die lijken op obstakels (het schilletje) kunnen voedend zijn en noodzakelijk voor de bloei. De juiste timing zorgt ervoor dat het kiempje beschermd wordt terwijl het zijn verandering begint tot een bloeiende bloem of plant. Oftewel: soms word je geconfronteerd met iets wat een obstakel lijkt als je iets nieuws wilt gaan ondernemen, maar moeilijkheden voeden en stabiliseren je als je obstakels kunt zien als kansen in plaats van belemmeringen.
Dit idee komt vaker voorbij in Human Design. En niet alleen daar. Als het leven alleen maar rozengeur en maneschijn zou zijn, dan zouden we nooit iets leren en nooit vooruit komen, als mens, en als mensheid.

Hoe ga jij om met obstakels als je iets nieuws bent begonnen?

4 reacties op “#3 *Spelenderwijs orde scheppen uit chaos*”

 1. Ha, wat leuk, dat deze herkenbaar is voor je. Ja: Ram en geduld, dat is een lastige combinatie. In één van de beschrijvingen van deze energie worden de woorden ‘(de wereld bekijken) door de ogen van een kind’ gebruikt. Die komen bij mij nu even bovendrijven, denkend aan jouw ‘Bubbels’ 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha, eindelijk weer eentje die ik gedefinieerd heb. En ik herken het wel. Ik zoek altijd naar structuren in de chaos, naar hoofdlijnen uit de details. Naar de zingeving in de dingen die me schijnbaar uit het niets overkomen. Ik worstel wel vaak met het geduld (als Ram) om op het juiste moment te wachten. Hoewel ik de overkant Poort 60 ook gedefinieerd heb.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi om te lezen dat je obstakels niet als zodanig ziet, maar als iets wat je creatiever maakt in het vinden van oplossingen (hoe kom ik er omheen) of wijzer (hoe ga ik hiermee om). Want dat is eigenlijk de enige manier om ermee om te gaan vind ik: je er niet door laten tegenhouden, in ieder geval!

  Like

 4. Poort 3 is bij mij gedefinieerd en dat heb ik mijn hele leven al gemerkt. Mijn vader was net zo trouwens. Ik heb veel van hem geleerd. Obstakels zie ik wel, maar ze doen me niet zoveel, tenzij ze echt onoverkomelijk zijn en geheel buiten mijn macht liggen. Dan houdt het op en moet je óf eromheen laveren óf ermee leven. Maar als iets te regelen valt, dan doe ik dat naar beste kunnen. Veel plezier van gehad in mijn jobs tot op de dag van vandaag. Ik word niet warm of koud van al dat gedribbel en gepanikeer van andere mensen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: