#42 * Afmaken wat je bent begonnen *

Human Designnaam: Poort van Groei
I Tjing-naam: Uitbreiding
Trefwoorden: prestaties vieren, cycli sluiten en geen verwachtingen koesteren
Centrum: Sacraal – dit centrum is de krachtigste energie in de kaart en heeft alles te maken met levenskracht- en werkkracht-energie
Deze collectieve energie is voor iedereen voelbaar in de periode van grofweg 10-16 april

Dit is de energie van het vieren van prestaties, AFMAKEN WAT JE BENT BEGONNEN en geen verwachtingen koesteren. Met deze energie heb je de wijsheid dat groei alleen mogelijk is door het voltooien van een cyclus en dat terugkijken op een cyclus of een proces essentieel is, zodat lessen uit het verleden worden geleerd en oude fouten niet herhaald hoeven te worden. Eén ding tegelijk is hier de mantra.
Elke cyclus die je ingaat bouwt voort op de lessen die je uit de vorige cyclus hebt geleerd. Wanneer een cyclus (of een project, of een relatie) is afgelopen, bepaal je wat er nodig is om hem af te sluiten. Voordat je aan iets nieuws kunt beginnen, moet het vorige tot zijn natuurlijke einde worden gebracht. Wat onvoltooid of onvolledig was, moet in de nieuwe cyclus opnieuw worden bekeken.
Een oude cyclus moet correct worden afgesloten om een nieuwe cyclus correct te kunnen beginnen. Dat geldt vooral in relaties, waar je je vastgeroest of tegengehouden kunt voelen door onopgeloste gedragspatronen die terug kunnen gaan tot je kindertijd.
Het is belangrijk dat datgene waaraan je je verbindt voor jou juist is, want het is heel moeilijk voor je om je uit iets terug te trekken als je je er eenmaal aan verbonden hebt, zoals een ongelukkig huwelijk. Je hebt de druk om nieuwe projecten te beginnen – maar zonder Poort 53 om de initiërende vonk te geven, kun je merken dat je niet de volharding hebt om het proces te voltooien, of dat je je gefrustreerd voelt als je probeert dingen te beginnen die nooit echt op gang komen.
Maak er een gewoonte van om het hele leven te vieren, niet alleen de ‘goede’ delen. Wees erop bedacht om nieuwe projecten alleen te starten als je de energie hebt om ze tot een goed einde te brengen, en laat je gehechtheid aan de ‘eindstreep’ los.
Onthechting ontstaat heel natuurlijk als je toegeeft aan en vertrouwt op het leven; op de eb en vloed van de gebeurtenissen om je heen en de groei en het verval van je lichaam en het leven.
Door dit afstandelijke perspectief kun je je verwachtingen makkelijker loslaten; het leven gaat ondanks jou toch wel zijn eigen gang. Hoe meer je jezelf accepteert zoals je bent, hoe onthechter je wordt en hoe eenvoudiger het leven wordt.

Ik zeg niet meer ‘ja’ tegen alles wat op mijn pad komt

De energie van deze week bevindt zich in het zogenaamde abstracte, of gevoelscircuit. De circuits in Human Design kun je vergelijken met de elektrische circuits in je huis. Zo loopt er bijvoorbeeld vanuit je groepenkast een circuit naar je zolderverdieping, naar de begane grond en is er een wellicht een speciaal circuit voor je ‘zware apparatuur’.
De Human Design circuits geven als het ware een bepaalde sturing aan de energie in de kanalen en de poorten. Het zijn een soort energetische thema’s, die gaan over de waarden, principes, emotionele behoeften en kernovertuigingen die ons gedrag bepalen. In het gevoelscircuit draait het allemaal om levenservaring, en uiteindelijk zijn we hier om vooral dát op te doen.
Het leven wil dat we groeien en uitbreiden, vooral wat betreft de ervaringen die we opdoen. We zijn hier niet om ons te haasten van het ene naar het volgende. We zijn hier niet alleen om mijlpalen te markeren – geboorte, huwelijk, dood. Het gaat om de ervaringen van elke dag.
Poort 42, die de energie van deze week ‘opent’, bevindt zich bovendien in het Sacraalcentrum, wat in Human Designland ook wel de ‘generator motor’ wordt genoemd. In dit centrum is er een aan-knop, maar géén uit-knop. Wat zoveel wil zeggen als: als je ergens aan begint, kun je er maar beter voor zorgen dat het iets is dat je écht heel graag wilt, want… als die lont eenmaal is aangestoken, moet je de hele cyclus doorlopen.
Dit, om even te illustreren hoe een bepaalde energie in een Human Design poort niet op zichzelf staat of geïnterpreteerd moet worden, maar bekeken moet worden vanuit onder meer bovenstaande achtergronden.

Poort 42 is niet gedefinieerd in mijn geboortekaart, maar wel voor mijn volgende levensjaar op deze aarde. Ik kijk er naar uit, zou ik bijna zeggen 😉 wat het mij gaat leren over dingen afmaken waar ik aan ben begonnen!
Het heeft vaak geleken alsof ik eindeloos probeer het ‘nooit afmaken waar ik aan ben begonnen’- probleem op te lossen. Ik ben goed in dingen beginnen. Maar afmaken is een heel ander verhaal. En dat is voor mij heel vaak een bron van schaamte en zelfverwijt geweest.
Meer leren over mijn ontwerp hielp me inzien dat er eigenlijk niets ‘mis’ is met mij: een niet-energie-wezen, met een gedefinieerd Ajnacentrum (ideeën te over!) en een open Wilcentrum (weinig zelfwaarde) plus een kwaliteit die het voor mij simpelweg belangrijk maakt van alles te ERVAREN. Mijn energie voor dingen afmaken is dus inconsistent. Alle ideeën die in mij opborrelen, hoef ik niet ZELF uit te voeren. Ik ben hier nu (onder meer) om wijs te worden over wat werkelijk waardevol is in het leven, en ik hoef mezelf niet te bewijzen. Plus: ik ben dus gewoon NIET gemaakt om van alles te beginnen en vervolgens netjes af te ronden, maar voor mij is de ervaring – tussen dat begin en eind in – het belangrijkste. Als ik dan ook nog ergens aan kan beginnen zonder (al te hoog gespannen) verwachtingen… dan ben ik al een heel eind op de goede weg.
Nu ik dit eenmaal weet, kan ik zonder de druk van ‘iets te moeten’, zien aan hoeveel dingen ik in mijn leven ben begonnen, die ik vervolgens nooit af maakte. Creatieve projecten, huishoudelijke plannen, klussen in en rond huis, afspraken en mensen met wie ik me wil verbinden, mijn blogs, en vriendschappelijke relaties met een ‘open einde’ waarvan ik me soms afvraag: wat wil ik daar nog mee?
Zo’n lijstje overwegend, zie ik een patroon van het overladen van mijn to-do lijst. Het is vaak veel te veel. Ik heb soms zoveel ‘te doen’ dat het vele levens zou kosten om het allemaal af te werken. Soms benauwt me dit, en kan dat gevoel echt deprimerend zijn. Maar nu ik snap dat met mijn ongedefinieerde Wilscentrum mijn nooit eindigende to-do lijst een manier is waarop ik probeer mijn waarde te bewijzen, kan ik dat laatste ook meteen weer van me af zetten. Loslaten. En dat is, geheel in de geest van Human Design, meteen een mooi stukje de-conditionering 😉
Door dit besef pak ik dingen tegenwoordig anders aan. Ik zeg niet meer ‘ja’ tegen alles wat op mijn pad komt. Bewuster van hoe ik in elkaar steek, vraag ik mezelf tegenwoordig eerst af: Heb ik de energie om dit door te zetten? Is er iemand anders die me hierbij kan helpen? Ben ik erg gehecht aan resultaat of kan ik dit ook alleen aanpakken vanwege de – nieuwe – ervaring?
Mijn bordje wordt zodoende steeds leger. Er komt meer ruimte in mijn leven om te ‘niksen’, te genieten en gewoon te ‘zijn’. En daardoor word ik steeds veeleisender in het soort dingen (of mensen!) waar ik aan begin. Dat uit zich bijvoorbeeld ook in onze huizenzoektocht. Het soort huizen waar wij op vallen zijn over het algemeen ‘forse klus’-huizen. Het moet onderhand wel een heel bijzonder klushuis, op een heel bijzondere plek zijn, wil ik me daar van begin tot eind aan committeren. Bovendien: ons huidige huis is nog niet eens ‘af’…
Ook heb ik inmiddels geleerd de projecten waar ik ‘ja’ tegen zeg zo klein mogelijk te maken, om de kans te vergroten dat ik ze ook werkelijk afmaak. Bijvoorbeeld niet ‘de keuken schilderen’, maar eerst maar eens: ‘kozijnen schuren’. Stap voor stap. Bovendien beloof ik mezelf en anderen niets meer, waar het nieuwe projecten betreft, als ik nog te veel andere dingen onder handen heb. Scheelt een hoop frustratie en zelfverwijt.
Goed weten waar ik ‘ja’ tegen zeg, of tegen wie, maakt mijn Projectorleven een stuk overzichtelijker en daarmee: fijner.

Maak jij alles af waar je aan begint (voordat je weer iets nieuws oppakt)?

4 reacties op “#42 * Afmaken wat je bent begonnen *”

 1. Dat laatste wat je schrijft kan zomaar eens heel raak zijn Renske 😉 En ik vind de woorden waarmee je begint ook mooi: dat je nooit ‘spontaan’ ergens aan begint. Ik herken dat wel, ergens. Voor mij moet er ook vaak een ‘reden’ buiten mezelf zijn. Terwijl ik ook wel aan de andere kant soms in dingen kan springen zonder daar ook maar een tel over na te denken…
  En ja: dingen voor werk maak je af, dat valt voor mij onder de categorie ‘moeten’. (En daarom vind ik het ook zo belangrijk dat iedereen werk doet wat hij/zij leuk vindt, zodat het ‘moeten’ niet te zwaar wordt, maar ook nog een beetje leuk blijft)

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik ergens aan begin, dan is dat nooit spontaan. M.a.w. er gaat eerst een periode over voordat ik besluit om iets wel of niet te doen.
  Mocht ik door anderen (werk of familie) gedwongen om iets te doen, dan moet het ook afgemaakt worden (voor mijn werk ook wel logisch) en dat probeer ik altijd zeer snel te doen. Af is af en ze kunnen het krijgen zoals ze het willen, denk ik dan altijd. Dat is niet altijd positief bedoeld.
  Maar tegenwoordig is mijn antwoord vaak ‘nee’, want ik ben te vaak (door familie) gedwongen om dingen te doen wat ik niet wilde doen. Ik wil dat niet meer. Misschien is dat juist hetgeen wat ik moet doen. 🤷🏼‍♀️

  Geliked door 3 people

 3. Ja, maar jij bent ook een ‘expert’ op dit gebied hè? (Jij hebt deze poort gedefinieerd). Dus is niet zo vreemd dat jij hier op deze manier tegenaan kijkt. Ik kan daar jaloers op worden hoor… 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Uh neuh….. want soms begin je aan iets en na een tijdje kom je tot de ontdekking dat het toch niks voor je is. Of juist wel, maar dan is er niks aan de hand. Uitproberen is ongeveer 50 procent kans dat het aanslaat. Ik zit er totaal niet mee als ik door wat dan ook afhaak om wat nieuws aan te pakken. Daar is het leven te kort voor, hoor. Maar meestal heb ik wel genoeg inzicht en ervaring om vooraf te bepalen of ik iets interessant vind of juist niet. Dat scheelt stukken qua afhaken 😉

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: