#21 *Controle hebben over jouw domein*

Human Designnaam: Poort van de Jager/Jaagster
I-Tjing-naam: Doorbijten
Kernthema: controle hebben over de omstandigheden
Sleutelwoorden: controle, leiding nemen en middelen beheren
Centrum: Hart, ook wel Wilscentrum of Egocentrum genoemd. Dit centrum gaat over het leven op het materiële vlak: over het verdienen van ons dagelijks brood, over leven in harmonie met elkaar en over binding met elkaar
Deze groepsenergie is voelbaar voor iedereen in de periode van grofweg 29 maart tot 4 april

Met de energie van Poort 21 moet jij CONTROLE HEBBEN OVER JOUW DOMEIN. Je hebt een diep verlangen naar onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en financiële vrijheid. Je bloeit echt op als je de controle hebt over je eigen materiële middelen, waar je woont, wat je draagt, voor wie je werkt en hoe je in je levensonderhoud voorziet.
Deze poort kan het zich nooit veroorloven een baas over haar schouder te hebben leunen. Je bent dus erg gevoelig voor controle van buitenaf, of die controle nu komt van je ouders, de staat, je partner, enzovoort. Je wilt het liefst je eigen baas zijn en zelfstandig werken. Aan de andere kant ben je voorbestemd om anderen te dienen, want met deze groepsenergie moeten allen profiteren, wil je er zelf beter van worden.
Als je probeert de macht over te nemen, of anderen te beheersen (zonder je strategie en autoriteit te volgen), zul je op krachtig verzet stuiten.
De WIJSHEID van deze energie is het respecteren en begrijpen van de waarde van gemeenschapsmiddelen – tijd, geld, energie en mensen (inclusief jezelf) – en het integer beheren ervan. 
Met poort 21 heb je de kracht om moeilijke situaties door te zetten en niet op te geven. En, zoals bij elke ‘groepsenergie’-poort heb je duidelijke afspraken nodig; dan is er vrede en tevredenheid en evenwicht.

Je hebt hier nog wat TE LEREN als…
… je deze energie gebruikt voor het controleren van anderen om je ego te sussen
… als je angst hebt voor je eigen macht en autoriteit, of gevoelens van lage eigenwaarde
… als je een control freak bent die elk aspect van het leven mentaal wil beheersen, én controle en dominantie wil uitoefenen over de mensen in je leven. In dit geval sta je onder mentale druk om jezelf voortdurend te bewijzen, op je werk, in bed, op school, in relaties, enz.

Hebben we alles onder controle? Nee, maar we bijten door

‘En, heb je alles onder controle?’, is een retorische vraag die ik al jarenlang regelmatig stel aan manlief, als ik hem -tig dingen tegelijkertijd zie doen. Hij kan dat – als Manifesting Generator. Ik – non-energy-type Projector – word daar heel onrustig van omdat mijn niet-zelf vindt dat ik ook allemaal moet kunnen. Als hij dan heel zelfverzekerd antwoordt met ‘Yessss’ kan ik weer rustig ademhalen, doorgaan met dat ene dingetje wat ik aan het doen was, en niet in paniek raken.
Manlief heeft deze kwaliteit zowel aan de bewuste als aan de onbewuste kant ‘ingebakken’ ofwel gedefinieerd in Human Designtaal – en daar keek ik dus niet van op toen ik dat ontdekte. Ik mag wel zeggen dat wij dankzij deze kwaliteit het leven leiden zoals we dat nu doen. Onafhankelijk, zelfredzaam en financieel vrij. Dankzij zijn Excel-spreadsheets heeft hij het inzicht en daarmee de controle over:
– onze financiën: van nu, op de korte termijn en op langere termijn
– onze ‘leeftocht’- uitgaven
– ons verbruik van el, water en hout
Als wij op reis gaan, op familiebezoek in Nederland, is het manlief die de lijstjes maakt waar we aan moeten denken, wat we moeten meenemen vanuit thuis en wat we daar kunnen kopen. Terwijl ik de hond een laatste keer uitlaat voor we vertrekken, maakt hij ontbijt, lunch en pakt de auto in. Als hond en ik ook zijn ‘ingeladen’, kunnen we gewoon met een gerust hart op weg, want: alles onder controle.
Ik zou wel gek zijn om zijn autoriteit in deze in twijfel te trekken of over te willen nemen. Zeker sinds wij allebei ons Human Design-ontwerp kennen, eren we nog meer dan voorheen elkaars kwaliteiten. Met dit soort dingen lever ik me graag aan hem over, want niet alleen hijzelf, maar zeker ook ik profiteer enorm van deze vorm van zijn (natuurlijke) autoriteit.
Je snapt: ik heb deze kwaliteit niet tot mijn standaard gereedschap. Ik raak snel de controle kwijt. Vooral over mijn emoties, waarna het met de rest ook wel snel bekeken is… Hier valt voor mij veel te leren dus, en er zijn momenten dat ik me afvraag of daarom sommige mensen in ons leven komen.
Mensen die ervoor zorgen dat niet alleen ik, maar ook manlief soms de controle over ons leven kwijtraakt. (Hier herken ik de nuance die hij bewust geactiveerd heeft: ‘Machteloosheid – Waar de rechtvaardigen veroordeeld zijn tot een vergeefse confrontatie met superieure krachten. Het verstrikt raken in andermans ego beïnvloedt altijd je niveau van betrokkenheid in het leven‘).
Ik probeer dit soort mensen ook door een Human Designbril te bekijken – om daardoor een milder oordeel over hen te krijgen en daarmee een stukje controle over mijzelf terug te krijgen. De beschrijving van de (schaduwkant van de) 21e Gene Key opent mijn ogen ook weer wat meer. Lees even mee.

‘Een van de grootste problemen die de mens teisteren en de oorzaak zijn van enorme conflicten en schending van fundamentele mensenrechten is het probleem van de controle. Alle controle is volledig geworteld in één enkel thema – territorium. Er zijn verschillende manieren waarop we territorium kunnen begrijpen. Het eerste territorium is jezelf – de fysieke, emotionele en intellectuele grenzen van je eigen wezen en de grens van je aura.

Als we dat thema doortrekken zou je je relaties en families kunnen zien als een andere vorm van territorium. Op zijn beurt is je huis en land natuurlijk een verdere uitbreiding van je familiegebied. Dan is er je hele gemeenschap of ras, waarvan het buitenste territorium bestaat uit je natie. Ten slotte is er de aarde zelf, die het huidige territorium van alle mensen vormt’.

‘Op de schaduwfrequentie is iedereen een slachtoffer – de controleurs zijn het slachtoffer van hun behoefte om de controle te behouden, en de gecontroleerden zijn het slachtoffer van de controleurs. Waar je de schaduw van deze energie ook vindt, je vindt iemand die ofwel te zwak is om ook maar iets te beheersen, ofwel iemand met een diepgewortelde behoefte om alles in zijn omgeving te beheersen’.

‘In het verleden ging controle over grondstoffen en voedsel. In de moderne wereld is het slagveld echter veranderd. Vandaag de dag is het strijdtoneel geld, en deze schaduw heeft veel te maken met macht en geld. Op de schaduw frequentie lijkt het alsof je, als je geld hebt, ook macht hebt. Ware macht heeft niets met geld te maken. Macht is gebaseerd op benauwdheid en angst’.

Dit laatste te beseffen maakt mijn oordeel inderdaad milder. Maar belangrijker is dat ik het ‘mechaniek’ van ‘controle hebben’ beter snap, en hoe zich dat uit in het hele spectrum van nul tot tien. Of tot honderd, voor mijn part. En dat ik heel veel kan leren van manlief’s wijsheid hier. De uitleg bij de nuance van deze energie die hij onbewust gedefinieerde heeft, vertelt me dat: ‘hij de dingen overziet, dat hij de visie heeft van waar het heen moet. Hij controleert materiële zaken door direct zijn wilskracht te gebruiken, of door te delegeren. Hij past gemakkelijk zijn wilskrachtige gezag toe ten behoeve van het uiteindelijke voordeel van iedereen. Hij weet wat gewenst is. Hij weet wat nodig is. En hij weet dat het waargemaakt kan worden’.

Doorbijten, heet deze energie ook wel. En dat doen we dus.

Heb jij het gevoel dat je controle hebt?

2 reacties op “#21 *Controle hebben over jouw domein*”

  1. Als je georganiseerd bent, heb je denk ik inderdaad sneller het idee de controle te hebben, dan wanneer je een rommelkont bent. Maar je noemt een goed voorbeeld van geen controle meer hebben: als je ‘overgeleverd’ bent aan hulpverleners ja. Daar moeten manlief en ik ook niet te lang over nadenken, want voor ons zou dat ook echt wel een probleem (kunnen) zijn… (we doen er dan ook alles aan om te voorkomen dat we overgeleverd worden aan hulpverleners… 😉 )

    Geliked door 1 persoon

  2. In de normale dagelijkse gang van zaken durf ik te stellen: ja. Wij zijn allebei nogal georganiseerd en bereiden veel zaken voor. Zelden paniekerig en haastig gedoe dus. Nu in kalmer vaarwater, maar ook vroeger toen we allebei fulltime werkten en studeerden en zo. Is geen verdienste, maar wij krijgen de pest in als we bepaalde dingen gemakkelijk hadden kunnen voorkomen en dat dan niet hebben gedaan. Maar zodra je bijv. in handen van hulpverleners valt als je heel erg ziek bent of een ongeluk hebt gehad, bewusteloos geweest en zo, dan is die controle totaal weg. Dan nemen anderen het helemaal over en dat is voor ons soort mensen een bar vreemde gewaarwording. Controle? Tot op zekere hoogte dus.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: