#63: * Lastige vragen blijven stellen *

Human Designnaam: Poort van Twijfel
I Tjing-naam: Na Voltooiing
Trefwoorden: twijfel, onderscheidingsvermogen, patronen en het vinden van mogelijkheden
Tegenoverliggende (stekker-stopcontact) poort: 4 (Formuleren)
Poorten 63 en 4 vormen samen het Kanaal van de Logica
Centrum: Hoofd – dit centrum zorgt voor mentale druk om inzichten, openbaringen, ideeën en vragen om te zetten in werkelijkheid
Deze collectieve energie is voelbaar voor iedereen in de periode van grofweg 2-6 maart

‘In de spiraal van het leven zijn alle einden een begin’, is de oorspronkelijke Human Design-omschrijving van deze poort. Deze energie is de brandstof van twijfel, van verdenking, van wantrouwen. De twijfel wordt niet alleen in de wereld geprojecteerd, maar wordt ook in zichzelf gekeerd – wat niet de bedoeling is van deze energie. Het is niet nodig om je ongemakkelijk te voelen omdat je twijfels hebt; ze zijn het begin van een proces van begrijpen, geen eindpunt. De brandstof voor dit proces is het (blijven) stellen van vragen.
Met deze kwaliteit van LASTIGE VRAGEN BLIJVEN STELLEN is jouw WIJSHEID verstoorde energie (of patronen) zien als een kans op waarheid. Daarom stel je jezelf en anderen lastige vragen. Het antwoord op die vragen verbrijzelt twijfel, onmogelijkheid en aarzeling en onthult het ware potentieel dat in alle dingen bestaat.
Twijfel zou niet als kwaliteit in de Human Design BodyGraph staan als het geen normaal onderdeel was van de menselijke ervaring. Twijfel is geen probleem. Er gaat niets mis als twijfel opduikt – om welke reden dan ook. Het wordt pas een probleem als je het persoonlijk maakt (‘wat is er toch mis met mij?’) en het gebruikt als brandstof om in een neerwaartse spiraal van gedachten en acties jezelf steeds verder te ondermijnen.

Je hebt hier nog wat te LEREN als…
… je worstelt met zelftwijfel of onnodig twijfel plant in de geest van anderen. Zelftwijfel is gebaseerd op vergelijking en doet geen kwaad zolang je het eenvoudigweg observeert als een mentaal conditioneringspatroon. Zelftwijfel wordt pas destructief als je je ermee identificeert (‘er is iets mis met mij!’) .
… jouw twijfel achterdocht wordt. Dit soort twijfel is uiteindelijk ook geworteld in zelftwijfel, maar wordt omgezet in woede en afgereageerd op anderen. Dan projecteer je je twijfels op je partner, echtgenoot, baas en zelfs je eigen kinderen. Als je je twijfels persoonlijk maakt, begin je aan een golf van vernietiging die zich eindeloos in zichzelf herhaalt als een Möbius strip.

De Möbius-strip met mieren van M.C. Escher

Twijfel is niet meer dan een woord

‘Ha, de Poort van Twijfel!’, riep manlief eerder deze week bijna enthousiast toen hij in de agenda keek. Enthousiast vanuit het idee dat ik daar vast wel makkelijk iets over zou kunnen schrijven, want… twijfel is my middle name. Ik vind mezelf vaak een enorme twijfelkont. Eerder weet ik dat astrologisch gezien aan mijn ascendant Weegschaal. Ik kan dingen tegen elkaar afwegen tot ikzelf een ons weeg…
Maar: de energie van twijfel definieert mij niet.
Anders gezegd: in mijn Human Design ontwerp is deze poort niet geactiveerd. Wel (weer) de ‘overkant’: twijfel is dus net als de energie van vorige week een ‘stopcontact’ voor mijn wél gedefinieerde kwaliteit van ‘(Antwoorden) Formuleren’, zoals tegenoverliggende Poort 4 heet – waarbij mijn antwoorden niet noodzakelijkerwijs oplossingen of vaststaande feiten zijn.
In een cursus die ik momenteel doe kwam ik een mooie zin tegen die heel duidelijk maakt hoe het nu werkt met ‘gedefinieerd’ en ‘open’ in de Human Design Bodygraph: ‘Alles wat gedefinieerd is in je ontwerp is de student, en alles wat open is, zijn de cursussen’. Met andere woorden: met twijfel leren omgaan is één van mijn levenslange cursussen.
En dat ik dit nog steeds niet onder de knie heb, blijkt al uit de eerste zin van deze overdenking. Als ik zeg of denk of vind dat twijfel my middle name is, dan maak ik de twijfel persoonlijk en identificeer ik mezelf er mee. Na alles wat ik nu over deze kwaliteit heb gelezen, schrap ik bij deze twijfel als mijn middelste naam 😬
Maar we doen het allemaal, onbewust: in de lage frequentie van deze energie terechtkomen en denken:
‘Mis ik iets?’
‘Doe ik iets verkeerd?’
Of één stapje verder, op het moment dat je ergens twijfel over voelt opkomen: ‘Ik doe ook alles verkeerd, ik maak er een zooitje van!’ Geen vragen meer stellen, maar hup, met gestrekt been in de aanval op jezelf. Twijfel is op zich iets onpersoonlijks, maar wij mensen lijken geprogrammeerd om het wel persoonlijk te maken, om de onzekerheid naar binnen te slaan.
Twijfel gaat nooit weg. Twijfel zit daar ergens diep in het neurocircuit van elk menselijk brein, waar het een enorme onbewuste druk veroorzaakt. Als je het puur ziet voor wat het is, is twijfel gewoon het woord dat wij mensen geven aan deze constante mentale druk. En het enige wat we allemaal willen is proberen een einde te maken aan die druk.
Wat ik de afgelopen dagen al lezend geleerd heb – het is immers ‘cursusmateriaal’ voor mij – is het volgende.
# Er is niks mis met twijfel. Als jij twijfelt, is er dus (óók) niks mis met jou.
# Als je in de greep bent van zelftwijfel, moet je de storm doorstaan. Het allerbeste wat je met zelftwijfel kunt doen is het met anderen delen. Door dat te doen kun je het omarmen en het doorlaten.
# Laat gevoelens (of gedachten) over twijfel een aanleiding zijn voor oprecht onderzoek. Dan wordt deze energie creatief.
# Besef dat, als jouw logische verstand verhinderd wordt te twijfelen, het ook ophoudt zich te ontwikkelen. Zonder twijfel is jouw verstand ongezond, omdat het zijn eigen natuur kortsluit, namelijk: het blijven stellen van vragen.

En? Hoe ga jij met twijfel om?

6 reacties op “#63: * Lastige vragen blijven stellen *”

 1. Dat laatste, daar twijfel ik niet over… heel herkenbaar! Lijstjes maak ik graag, als het over belangrijke zaken gaat, zoals bijvoorbeeld ‘willen we wel of niet verhuizen’. Dan helpt het opschrijven van voors en tegens zeker.
  En bij twijfel ‘nee’ is een prima uitgangspunt! (En daarna je innerlijke autoriteit raadplegen 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi antwoord Monique, en zo ‘ken’ ik jou ook wel: vrij kordaat 🙂 En vragen ergens over hebben is inderdaad iets heel anders dan ergens over twijfelen. En in het kader van HD: twijfel wordt denk ik ook wel minder als je uit je hoofd kunt komen en (beter, meer) naar je innerlijke autoriteit gaat luisteren

  Like

 3. Dat hoor ik graag! En zo komen we d’r wel hè, steeds ouder en wijzer wordend 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Tja, over wat voor twijfel gaat het? Zal ik deze auto kopen of die? Is deze meneer of mevrouw wel of niet degene, met wie ik een relatie wil? Zal ik nu een koekje bij de koffie nemen of toch maar niet? Laat ik het zo stellen: bij echt grote twijfel over belangrijke zaken is het antwoord bij mij altijd: nee. Een lijstje met voor en tegens maken kan uitstekend helpen bij dit soort dingen. De meeste (nachtelijke) tobberijen gaan trouwens over twijfel, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben geen twijfelaar. Ik ben vrij gemakkelijk in keuzes maken en denk ook niet in termen van ‘wat is er mis met mij?’ Ik weet natuurlijk wel dat ik niet perfect ben, maar dat roept eerder een vraag op als ‘hoe kan ik wel … bereiken?’ of ‘hoe kan ik dat beter doen?’
  # Besef dat, als jouw logische verstand verhinderd wordt te twijfelen, het ook ophoudt zich te ontwikkelen. Zonder twijfel is jouw verstand ongezond, omdat het zijn eigen natuur kortsluit, namelijk: het blijven stellen van vragen.
  Ik heb nl. altijd wel vragen, alleen komen die niet zozeer voort uit twijfel.
  Uiteraard heb ik soms wel mijn twijfels ergens over, maar het is zeker niet mijn middle name😅

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: