#13 * Luisteren naar je verleden *

Human Designnaam: Poort van de Luisteraar
I Tjing-naam: De Broederschap van het Mensdom
Centrum: Identiteits- of G-centrum – dit centrum geeft deze energie een bepaalde richting
Trefwoorden: luisteren met empathie, vergeving en geheimen kunnen bewaren
Deze energie is voelbaar voor iedereen van grofweg 2-7 februari

Met de energie van LUISTEREN NAAR JE VERLEDEN ben je een geboren luisteraar/therapeut die heel aandachtig, open en bewust kan luisteren. Als gevolg daarvan worden veel geheimen aan je toevertrouwd. Jouw WIJSHEID met deze kwaliteit in jouw ontwerp is om over het leven na te denken en ervan te leren om niet dezelfde fouten te maken.
Je bent zeer bedreven om verhalen ‘uit’ mensen te halen. Jij gelooft dat iedereen iemand nodig heeft die kan luisteren met empathie en mededogen. Jij voelt je diep verbonden met anderen door te luisteren naar hun verhalen, ervaringen en uitdagingen. We hebben allemaal een verhaal te vertellen, maar de meesten van ons krijgen zelden de kans om ze te vertellen. Mensen als jij met de kwaliteit van poort 13 maken het ons gemakkelijk.
Je bent in feite de geheugenarchivaris, die zowel je eigen ervaringen als die van anderen opslaat. Je hebt affiniteit met statistiek en geschiedenis, en zo word jij zelf ook een natuurlijke verhalenverteller. Je kunt steeds meer wijsheid vergaren naarmate je ouder wordt, en daardoor word je steeds meer gerespecteerd en gezocht.
Luisteren is iets heel anders dan horen. Horen verwijst naar het akoestisch opnemen van auditieve informatie, terwijl luisteren iets is dat alleen met je hele wezen gedaan kan worden, op heel verschillende niveaus.
Deze week kan iedereen meer dan anders te maken krijgen met thema van vertrouwenspersoon en bewaarder van geheimen. Als je deze kwaliteit van écht luisteren niet in je ontwerp geactiveerd hebt, maar je bent in de buurt van mensen die dit wel hebben, zul je waarschijnlijk merken dat je ze alles vertelt. Alles. Ze stemmen gewoon van nature af op wat er aan de hand is.

Je hebt hier nog wat te LEREN als…
… je helemaal niet kunt luisteren en je gesprekspartner zich niet gehoord voelt
… je horen verwart met luisteren en je daarmee emotioneel afsluit van anderen en van je omgeving
… je het altijd oneens bent met de ander, wat die ook zegt

Een uitgebreidere beschrijving zul je aantreffen in Jouw Blauwdruk.

Het mensdom luistert slecht

Zo, we zijn weer in het seizoen dat het rap & snel lichter wordt. Dat wordt hier in Denemarken gevierd met ‘kyndelmisse’ (lichtfeest) ofwel Maria Lichtmis, de christelijke ‘kaping’ van het heidense Imbolc. Dit feest werd (en wordt nog steeds) gevierd tijdens het middelpunt tussen de winterzonnewende en de lente-equinox, op 1 en 2 februari. Het dient als een herinnering dat de winter tot het einde komt en de lente om de hoek staat. De aarde warmt op, de zon laat zich zien en de eerste bloemen beginnen te bloeien.
Het grappige is, en daar kwam ik eerder deze week toevallig achter, dat de volgorde van de poorten in de Human Design mandala min of meer gelijk opgaat met het jaarwiel van de ‘heidense’ (**) seizoenen of natuurfeesten. Elke poort is gebaseerd op een hexagram uit de Chinese I-Tjing. Zo’n hexagram bestaat uit zes gestapelde lijnen, en elke lijn is óf een doorgetrokken lijn, óf een gebroken lijn.

Van het ‘seizoen’ van streep-streep-gebroken streep als basis (links), gaan we nu over naar een periode van streep-gebroken streep-streep (midden). En dit duurt dan weer tot ongeveer Ostara oftewel de lente-equinox op het noordelijk halfrond. Ik blijf het fascinerend vinden hoe eeuwenoude Chinese mystiek, astrologie en blijkbaar ook nog de voor-christelijke beleving van de seizoenen door het jaar heen, allemaal samen komen in Human Design.
Maar terug naar de poort van deze week. Nummer 13. Voor wie bijgelovig is: het ongeluksgetal. En dat is ook niet zomaar toevallig. In de traditionele folklore kreeg dertien een slechte naam door het systeem van de Tarot, waarin de 13e kaart de Doodskaart is. Voor wie niet bekend is met de tarot: het is een set mystieke kaarten die al sinds de oudheid in het verre Oosten bestaan. De oorsprong van de Tarot is een groot raadsel (zo hoort dat bij mystieke dingen), maar de meest waarschijnlijke theorie is dat de Tarot afkomstig is van een Oud-Egyptisch boek of een set tableaus met mystieke wijsheden: het Boek van Thoth (Egyptische god van mysterie en magie). 
Zoals hierboven al beschreven gaat deze energie ook over het ‘luisteren’ naar je verleden, of dat nou traditionele folklore is of heidense natuur-eer-feesten. En over dat luisteren wil ik het nu even in breder verband hebben. Noch manlief noch ik hebben deze specifieke kwaliteit gedefinieerd in ons ontwerp, dus een persoonlijk verhaal ligt niet voor het opschrijven.
Maar nu wil ik graag dat verleden belichten, en wel ons collectieve verleden. Wij, het mensDOM (en what’s in a name hier!), luisteren daar namelijk bar slecht naar. Ondanks wat er in het verleden is gebeurd, gaan we door met het nemen van dezelfde slechte beslissingen en oordelen. Hierdoor ontstaat er een wereldwijde ‘doofheid’ waarin we duidelijk kunnen zien waar we fout zijn gegaan, maar niet in staat zijn dit op collectief niveau te verhelpen.
Een voorbeeld hiervan is de huidige dreiging van de opwarming van de aarde. Iedereen ziet welke schade onze levensstijl toebrengt aan de toekomst van onze planeet op lange termijn, maar ons verlangen (naar de nieuwste iPhone, naar een verre tropische vliegvakantie, naar elke dag vlees op ons bord) overtreft de energie om er iets aan te doen. We gaan gewoon door, vanwege dat collectieve onvermogen om te luisteren, met het nastreven van onze eigen kortetermijnagenda’s, met desastreuze gevolgen voor de grotere samenleving.
Tegenwoordig is er wereldwijd wel steeds meer besef van het probleem dan ooit tevoren, maar dit bewustzijn verandert het menselijk gedrag niet. We ‘horen’ de problemen die we creëren, maar we luisteren er niet naar. Uiteindelijk wint altijd onze emotionele drang om het verlangen van binnen te verzadigen. En ironisch genoeg vinden we geen troost in onze eigen verlangens. Hoeveel van onze verlangens we ook bevredigen, er verschijnen er meer. En nog meer.
De oude Chinese naam voor het 13e hexagram van de I Tjing (waarop de Human Designpoorten zijn gebaseerd) is De Broederschap van het Mensdom. Het is een mooie naam, schijnbaar vervuld van hoop, en het beschrijft wat er gebeurt als we wél in staat zijn te luisteren naar onze geschiedenis. De I-Tjing zegt hier onder meer:

De Broederschapsleden wenen eerst en klagen,

Maar later lachen zij.

Na grote strijd gelukt het hun elkaar te ontmoeten.

Deze orakelwoorden geven inderdaad hoop. Op een nieuw soort mensheid. Eentje die niet meer zo dom is om niet te willen luisteren naar zijn verleden. En als je het mij vraagt zitten we op dit moment midden in die ‘grote strijd’.

(**) Heiden: iemand met overtuigingen en activiteiten die niet tot een van de belangrijkste godsdiensten van de wereld behoren, maar die de natuur ‘viert’

6 reacties op “#13 * Luisteren naar je verleden *”

 1. Dan kunnen we altijd nog zelf proberen NU een aanzet te geven tot die nieuwe, betere & slimmere soort mensheid… de meeste mensen hebben maar 1 leven (las ik onlangs), en daar kun je dan maar beter het allerbeste leven van maken – met respect voor alles wat jij noemt ja ❤️ En daar is voor mij Human Design een mooi hulpmiddel bij

  Like

 2. Kortetermijn agenda’s, onverzadigbare verlangens…
  tja, helaas is deze wereld niet zo mooi als hij had moeten zijn.

  Het idee dat ik in een volgend leven deel uit zou mogen maken van die nieuwe, betere en slimmere soort mensheid die dan hopelijk dicht bij de natuur staat en respect heeft voor al wat leeft, is een mooie gedachte…
  Zo niet, laat dan maar zitten..

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij ‘horen’ elkaar 🙂

  Like

 4. We zijn het gloeiend eens 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Dank je Wieneke! En inderdaad, luisteren, echt luisteren, is onderhand een zeldzame gave. En ik snap nu ineens waarom het PRAATprogramma’s heten, haha. En geen ‘naar elkaar luisteren’- programma’s. Ik kan er slecht tegen: dat gekwek door elkaar heen om inderdaad vooral maar het eigen slimme etc antwoord naar voren te kunnen brengen. Zowel op tv als in het echt…

  Like

 6. Een mooie en vooral erg duidelijke uitleg hierboven, Anuscka. Luisteren is inderdaad iets totaal anders dan horen. De meeste mensen zijn tijdens het horen van de ander al in hun hoofd bezig met hun (het liefst erg slimme, puntige, hilarische) antwoord te formuleren. Dat zie je heel duidelijk gebeuren in bijvoorbeeld de politiek en de praatprogramma’s.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: