Goede voornemens: ik ben er niet voor ontworpen

#41: Poortenergie in de praktijk

In het westen begint het nieuwe jaar op 1 januari. In Human Design begint het nieuwe jaar vandaag, 22 januari, op het moment dat de Zon Poort 41 is binnengegaan. In de Gene Keys staat Poort 41 bekend als het ‘start-codon’ dat de volgorde van onze letterlijke genen in gang zet. Het zal duidelijk zijn dat de energie van Poort 41 essentieel is als het gaat om een nieuw begin. 

Ik ben gek op ‘nieuwe beginnen’. Poort 41 in het Wortelcentrum is bij mij gedefinieerd, aan mijn ‘onbewuste’ kant, en er vormt zich ook nog een kanaal naar Poort 30 in het Emotionele Solar Plexuscentrum aan de overkant. Deze energie stroomt bij mij dus goed, zou je zeggen. Toch heb ik altijd een haat-liefde verhouding gehad met het stellen van doelen, goede voornemens en het doen van grote uitspraken over wat ik in de loop van het nieuwe jaar wilde doen. En ik snap nu waarom.

Sinds ik me met Human Design bezig houdt, begrijp ik waarom intenties zoveel beter voelen in mijn lichaam; ze zijn meer gericht op het huidige moment en overgave aan de flow van mijn emotionele golven. Ik ben gewoon niet gemaakt om NU iets te bedenken en dat vol te houden voor de toekomst – dat mislukte dus ook altijd, vroeger, de enkele keer dat ik mij op 1 januari iets ‘goeds voornam’.

Even iets over het verschil tussen beide. Voornemens voelen voor mij alsof ik mezelf iets oplegt. Ze zijn dwingender, en minder gebaseerd op mij als persoon. Intenties zet je daarentegen vanuit je hart, je emotie en je gevoel. Met intenties ben je als het ware lief voor jezelf op een doelgerichte manier. Iets dat je wilt creëren vanuit je ware ik en niet gebaseerd op een externe factor, zoals bijvoorbeeld social media, internet, tv of zelfs je vrienden en familie.

Door het eerder genoemde kanaal zijn beide centra bij mij ook gedefinieerd. Dat betekent voor wat betreft het Wortelcentrum dat ik wel een constante druk hebt om dingen gedaan te krijgen, echter: ik sta niet altijd ‘aan’ om mijn volgende project of punt op mijn to-do lijst af te werken. Dat komt omdat deze energie werkt in een puls die aan en uit gaat. Deze energie is ingeschakeld wanneer de dingen goed voelen, de timing goed is, en/of wanneer het tijd is om te handelen. Als een van deze drie niet goed voelt, gaat mijn energie om dingen voor elkaar te krijgen *POEF* uit. Weg goede voornemen.

Wat betreft mijn gedefinieerde Solar Plexus Centrum betekent dit a. dat dit automatisch mijn autoriteit of innerlijk kompas is en b. dat ik mijn leven ervaar via emotionele golven en cycli. Met emotionele autoriteit ben ik niet ontworpen om spontaan te zijn. Of zomaar op een willekeurig tijdstip op de kalender te bedenken wat ik nu eens anders ga doen. Ik heb tijd nodig om beslissingen te nemen die echt zinvol voor me zijn.

Vandaag kan ik namelijk op de top van zo’n emotionele golf zitten, denken dat ik de hele wereld aankan, en morgen donder ik er vanaf de diepte in, en goede voornemens of te gehaast gemaakte plannen gaan dan echt aan diggelen. Met weloverwogen intenties kan ik me meer richten op wie ik nu werkelijk ben, hoe ik me laat zien, en welke gewoontes in overeenstemming zijn met mijn levenspad. Met intenties ben ik ook beter bedacht op waar ze ontstaan. Ze zijn niet nuttig als ze voortkomen uit een overtuiging dat ik mezelf moet bewijzen, mee moet doen met de buurt, of mezelf moet opofferen voor sociaal geconditioneerde doelen. 

Bijvoorbeeld: op de top van een emotionele golf kan ik besluiten dat ik met zware gewichten ga hijsen om een gespierd lijf te kweken – maar dat is écht iets wat totaal niet bij me past en niets toevoegt aan mijn reden van bestaan hier. Als echter op het juiste moment een buurvrouw vertelt dat ze met een cursus MediYoga gaat beginnen, en ik van vorige cycli weet hoe fijn dit voelde voor mijn lijf… dan wordt dit een dagelijkse gewoonte omdat het bij me past. De oefeningen, de mantra’s, de filosofie – alles.

Maar of je nu het liefst goede voornemens hebt, concrete doelen voor je ziet of liever werkt met intenties, het gaat erom dat je stappen zet in de richting die je wilt. In de richting van je dromen. Want daar gaat deze energie uiteindelijk over: het verwezenlijken van je dromen.

Aan het begin van dit nieuwe Human Designjaar wens ik jou de vervulling van je dromen toe. Geef je over aan iets nieuws, zet stappen die passen bij jouw ontwerp, geniet van de ervaring zonder verwachtingen en heb geduld. Geef niet te snel op.
Weet je nog niet wat jouw ontwerp is, nodig mij dan uit Jouw Blauwdruk te maken.

En later deze week meer over deze poort, als ik deze energie voor het eerst ga beschrijven in het kader van ‘de poort van de week’.

Heel eerlijk: toen ik deze intentie hier wereldkundig maakte, zei een klein stemmetje in mijn open Hartcentrum wel: ‘En wat nou als jouw energie ineens *POEF* doet en ik mijn belofte niet meer kan waarmaken?’ Inmiddels ben ik daar niet meer zo bang voor. Immers: deze energie is – en blijft – ingeschakeld…
…wanneer de dingen goed voelen (check ✔️),
…de timing goed is (check ✔️),
…en/of wanneer het tijd is om te handelen (check ✔️)

2 reacties op “Goede voornemens: ik ben er niet voor ontworpen”

  1. “Aan het begin van dit nieuwe Human Designjaar wens ik jou de vervulling van je dromen toe. Geef je over aan iets nieuws, zet stappen die passen bij jouw ontwerp, geniet van de ervaring zonder verwachtingen en heb geduld. Geef niet te snel op.” Dankie vir die mooi wense en bemoediging. Allesbeste vir jou ook.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: