Over ambitie, luxe en Feng Shui

#54: Poortenergie in de praktijk

In deze korte serie ‘Aftellen’ naar het nieuwe Human Designjaar, dat op 22 januari begint, staat als tweede de energie van ‘ambitie’ centraal met Poort 54. Deze energie, of kwaliteit, heb ik gedefinieerd in mijn bewuste ontwerp, inclusief het hele kanaal wat tussen deze ‘stekker’-poort en het tegenoverliggende ‘stopcontact’ stroomt. Bij het lezen van de naam van deze poort is mijn eerste gedachte: ‘Ambitie?? Ik??’

Eerst even de theorie. In Human Designtermen staat een gedefinieerd, compleet kanaal voor: ’een verbeterde uitdrukking van beide poorten. Het totaal is meer dan de som van zijn delen – 1+1=3’. Waarbij de energie van elke poort apart een specifiek facet van mijn ervaring en uitdrukking is.
Daarnaast is deze energie, in zowel beide poorten als het kanaal, dus geactiveerd in mijn bewuste ontwerp. Anders gezegd: ik ben mij zelf bewust van deze energie, en kan er ook invloed op uitoefenen. Bij poorten en kanalen (of: kwaliteiten) die aan de onbewuste kant van je ontwerp zitten, zijn dat vaak eigenschappen die je zelf niet meteen herkent, maar een ander in jou wel. En je kunt er geen invloed op uitoefenen.

Dan wat achtergrond bij de naam van deze poort. De traditionele vertaling uit de Chinese I-Tjing voor deze poort heet De Huwende Maagd. Het verhaal hierachter gaat over een jong meisje dat trouwt in een hogere positie dan haar eigen familie. Ze begint als een van de concubines voor de keizer. Maar ze beseft al snel dat de levensstijl van de keizer hem naar een vroege dood zal leiden, en dat betekende in die tijd: zij met hem.
Dus begint ze allerlei connecties te maken aan het hof. Wanneer de keizer sterft, gebruikt ze deze connecties om op te klimmen aan het hof. In plaats van naast hem begraven te worden, wordt ze zelf keizerin en heeft ze vanaf dat moment een zeer toonaangevend leven. Ze volgde dus haar ambitie, zag wat nodig was, waar ze de connecties kon leggen, en nam het over.
Dat is dus de kracht van de energie in deze specifieke Human Design poort. Het gaat erom in het leven verder te gaan door je eerst toe te leggen op je eigen onafhankelijkheid, uit te zoeken wat je beweegt, en dan verbindingen te leggen met externe bronnen die je kunnen helpen. En in die zin is de ambitie zowel materieel als spiritueel. Het gaat om het eren van élke bron waarvan je inziet dat die je middelen en hulp kan bieden bij je eigen groei in het leven.

Tot zover de theorie. Nu de praktijk.
Na mijn eerste gedachte ( ‘Ambitie?? Ik??’) blijkt al snel, zoals bij zoveel namen in Human Design, dat er veel meer achter dit ene woordje schuilt. Plus dat er evenzoveel kwaliteiten horen bij evenzoveel frequenties waarop deze energie zich kan uiten. Met een uitleg van deze poort als de volgende kan ik simpelweg niks, en déze frequentie is dus gewoon niet de mijne – maar wellicht herken jij er wel iets in:

‘Met Poort 54 draag je een zeer materiële energie in je, en je kunt genieten van luxe of kostbaarheden, auto’s, huizen, horloges, merkkleding, dure vakanties, enz. Poort 54 is de poort van de carrièremaker, en je hebt een diepe drang om maatschappelijk hogerop te komen om je situatie te verbeteren’

Met deze poort, en alle mogelijke kwaliteiten, wordt (mij) ook duidelijk dat er aan geen enkele frequentie een oordeel gehangen kan worden. Ook al heet het soms de lagere frequentie of de schaduwkant – dat wil nog niet zeggen dat dit slecht is, of dat je iets niet goed doet. Helaas wordt hier op genoeg sites over Human Design wél de nadruk gelegd: als je niet leeft volgens je design in de positieve frequentie… dan leef je dus ‘verkeerd’. Ik bestrijd dat – en dat zal je ook duidelijk worden als je Jouw Blauwdruk leest.

Terug naar ambitie. En hoe zich dat wél uit in mijn frequentie. Met deze energie gaat het ook over het creëren van welvaart als pad naar spirituele groei. Hier is dit de energie voor de meest alledaagse ambities en gedrevenheid, en dát herken ik wel.

‘Met deze kwaliteit heb je een diep innerlijk weten dat alle wegen naar ‘de bron’ leiden; in juist het alledaagse van jouw ambitie kunnen de hoogste spirituele aspiraties verborgen liggen. Jij bent in staat het materiële (tijd, geld, middelen) te beheersen als pad naar spirituele groei.  Als jij jouw aangeboren instinct om op het alledaagse vlak te gedijen onder de knie hebt, kun je spiritueel groeien’

Qua opleiding of zakelijke carrière heb ik nooit enige ambitie gevoeld om ‘hogerop de ladder’ te komen, maar zo lang ik me kan herinneren heb ik altijd wel nieuwe dingen willen leren over – en willen groeien in – spiritualiteit. En heel simpel ‘vertaald’ betekent dit dat ik op een of andere manier geld moest zien te verdienen (terwijl het werk en maatschappelijk hogerop komen dus niet mijn eerste ambitie was) om boeken, workshops en cursussen te kunnen bekostigen voor dat deel van mijn leven waar wél mijn ambitie lag en ligt: mijn spirituele groei.

In het op deze site vaker aangehaald boek Gene Keys lees ik over deze energie: ‘Oude modellen zoals het Chinese systeem van Feng Shui zijn instinctief voor mensen met de 54e poort en hoeven niet eens bestudeerd te worden’. Ja, precies, dat was ooit één van die dingen die me bijzonder fascineerden en waarmee ik ook experimenteerde in mijn toenmalige huis.

Dus, nu ik in deze laatste weken van het Human Designjaar wordt uitgenodigd door de energie van Poort 54 om terug te kijken, én tegelijkertijd vooruit te blikken naar welke ‘ambities’ ik mee wil nemen naar het nieuwe jaar, denk ik dat ik mijn boeken over Feng Shui er maar weer eens bij ga pakken. Oude kennis weer wat opfrissen, en eens zien of, en zo ja wát, mijn huidige woonomgeving nog nodig heeft, zodat hier de energie zo fijn mogelijk kan stromen.

En ten slotte moge duidelijk zijn dat deze site en het onderwerp waaraan deze is gewijd, in meerdere opzichten mijn ambitie voedt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: