Poort 58: vreugde is een inside job

Ontevredenheid – een gebrek aan vervulling. Een gebrek aan vreugde en een diep gevoel van rusteloosheid of onbehagen. Dat is de schaduwkant van de energie van Poort 58. Ontevredenheid is een energiefrequentie die geheel op de toekomst is gericht. Immers: ‘ALS ik maar eenmaal dit heb, DAN word ik gelukkig’… ‘ALS ik maar dat ga doen, DAN wordt mijn leven beter’…
Niets is minder waar.
Manlief en ik kwam daar achter nadat onze ouders waren overleden en wij van hen erfden. We konden ineens van alles kopen, ons huis opknappen, luxe op vakantie… Tot het besef kwam dat dit allemaal slechts leidde tot nog meer (spullen) willen, meer ontevredenheid, en niet bepaald meer vreugde in ons leven.
Boven op een berg in Kroatië begon het besef te groeien dat we met het erfdeel van onze ouders ook iets heel anders zouden kunnen doen: een nieuw, simpel leven gaan leiden zonder de last van onnodige spullen. Het werd uiteindelijk Noord-Jutland.
Zoals in het vorige blog al beschreven heeft manlief deze poort gedefinieerd, en dus 24/7 de beschikking over de kwaliteit ervan – zowel de ‘slechte’ als de ‘goede’ kant. Met deze poort gedefinieerd levert hij vaak de energie die nodig is om mensen (mij!) te bewegen van praten over iets, naar dóen. Zijn favoriete zinnetje: ‘Dromen, durven, doen’ 🙂 En dat deden we dus.
Dit eenvoudige leven heeft ons tot nu toe meer vreugde gebracht dan we ons toen konden voorstellen. Vreugde om simpele dingen als een deel van je eten uit je eigen tuin kunnen halen. Vreugde over het wonen in een heel klein huis, dat ons als een pantoffel past. Vreugde over het in staat zijn zo goed mogelijk voor onze eigen gezondheid te kunnen zorgen door te leren over alles wat de natuur ons hier te bieden heeft.

Om vreugde te ervaren moet je beginnen met volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn. Je moet ophouden je macht weg te geven aan de wereld om je heen (en dat doe je door te denken dat je je beter gaat voelen door allerlei externe factoren).
Onthoud dat…
… als je wilt dat je baas/partner/kind/buurvrouw zich op een bepaalde manier gedraagt zodat jij gelukkig kunt zijn, dan heb je een probleem…
… als je dat leuke kussen bij het Zweedse woonwarenhuis koopt en het eenmaal een tijdje in je woonkamer ligt, het je niet eens meer opvalt…
… als het buiten regent, daar niets aan verandert door een hekel te hebben aan regen. 

Maar als je erkent dat vreugde een inside job is en dat je bedoeld bent om het volledige spectrum van menselijke emoties te ervaren, heb je een stevige basis om op te bouwen. Van daaruit stop je met het weggeven van al je kracht en begin je te leven in de hogere frequentie van deze energie – pure vreugde, en vitaliteit. 
Morgen is de laatste dag dat de zon in deze Poort van Vreugde staat, en stappen we over op een heel andere energie waar we het nieuwe kalenderjaar mee ingaan: de energie van ‘de vechter’. In Human Designland begint het nieuwe jaar pas over drie weken. Hier sluit ik dus niet vandaag het jaar af met een overdenking, maar doe dat de komende drie weken aan de hand van de laatste drie poorten van Human Designjaar 2022.

2 reacties op “Poort 58: vreugde is een inside job”

 1. Gefeliciteerd met je pensioen Rob! Dat zal zeker rust geven ja. En spannend om nu hier te horen hoe jij meer en meer jouw dromen aan het doen bent! Ik kijk uit naar jouw plannen (ik heb wel een vermoeden… maar ik oefen hier mijn ‘slechtste’ eigenschap: geduld…)

  Like

 2. Vandaag is mijn eerste AOW en pensioen uit betaald. Het geeft mij rust. Ik kan nu genieten van wat ik heb en wat ik kan. En daar ben ik de afgelopen jaren alvast mee aan oefenen.

  Het dromen zoals jij dat beschrijft is meer en meer doen geworden.

  Mijn blogposts zijn meestal minder persoonlijk. In mijn reacties laat ik soms wat meer van mijzelf doorklinken.

  Ik ben iets aan het voorbereiden.

  Later zal ik daar meer over vertellen.

  Stille groet,

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: