Poort 10: hoeveel houd jij van jezelf?

Deze week staat voor mij in het teken van de winterzonnewende, sol-stice, oftewel: de ‘stilstand’ van de zon. Vanaf morgen is de daglengte zo’n 12 dagen hetzelfde: er gaan niet meer minuten af, er komen er ook nog geen bij. Het is de week van de donkere dagen voor kerst, en in Human Design is dit de week waarin de zon in Poort 10 staat en dat is kort gezegd de energie of kwaliteit van zelfliefde.

Letterlijk is de naam van deze poort ‘de poort van het gedrag van het zelf’. Een lastige naam, maar in Human Designland geldt dit ook als een complexe energie. Zelfliefde is ook niet makkelijk. Het is voor veel mensen een vreemd begrip. Wat betekent het om van jezelf te houden?

Is zelfliefde egoïstisch? Ben je dan verwaand, vol van jezelf, of narcistisch? Ben jij misschien, zoals zovelen, geconditioneerd om te geloven dat het negeren van jouw eigen behoeften en het zorgen voor anderen (vooral emotioneel) de manier is waarop je het ‘goed’ doet? Of ben jij meer van het type dat toch wel eerst je eigen zuurstofmasker opzet (en daarna anderen helpt)?

‘Ik dacht dat besluiten om van mezelf te houden zou zijn als het zwaaien met een toverstafje; in een flits zouden mijn zelfhaat, ongezonde gewoonten en klote-grenzen in het niets verdwijnen’, schrijft mijn favoriete Human Design-mens Christie Inge vandaag in haar nieuwsbrief. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

In werkelijkheid gaat zelfliefde over toewijding aan je innerlijk weten. Ga je daar mee aan de slag, dan zal het eerst een puinhoop worden. Dan is de vasthoudendheid vereist om te blijven kiezen voor zelfliefde, zelfs als alles en iedereen tegen je (lijkt te) zijn.

Zelfliefde is een weg van inzicht in jezelf: jouw behoeften, jouw waarden en je oprechte verlangens en het helen van die plekken waar de energie niet meer stroomt; die plekken die je ervan weerhouden jóuw behoeften, jóuw waarden en jóuw oprechte verlangens in je leven prioriteit te geven.

(Human Design is een prachtige manier om jezelf en je behoeften duidelijker te begrijpen).

Zelfliefde vergt vergeving, acceptatie, geduld en radicale eerlijkheid tegenover jezelf en anderen. Belangrijker nog, het betekent dat je mensen moet laten denken wat ze willen over jou. Zelfs als ze denken dat je egoïstisch, verwaand of vol van jezelf bent. Wat andere mensen over je denken gaat je niets aan. Hun gedachten, gevoelens en handelingen gaan over henzelf. En hun oordelen gaan over hun eigen schaduwen.

Je angst dat andere mensen ‘negatieve’ dingen over je denken, en het veroordelen van jezelf daardoor, zijn het ENIGE dat in de weg staat van zelfliefde. Als je doet wat goed voor je is, ongeacht wat andere mensen denken….
… verandert een hekel aan jezelf hebben in respect voor jezelf krijgen…
… veranderen ongezonde gewoonten in bewuste keuzes…
… veranderen slechte grenzen in eerlijkheid en integriteit.

Deze magische combinatie van energie laat zelfliefde doordringen tot de essentie van je wezen, en je wordt een baken dat anderen in staat stelt hetzelfde te doen. Want: hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het voor je wordt om voor anderen op te komen. Dan geef je vanuit het ‘overlopen van jouw volle beker’.

De komende dagen zal ik nog wat meer aandacht besteden aan deze kwaliteiten van deze zo belangrijke energie in Human Design. En wil ik proberen antwoord te geven op vragen als:
Waar hecht ik waarde aan? 
Wat zijn mijn oprechte verlangens?
Welke grenzen moet ik stellen en eren? 

9 reacties op “Poort 10: hoeveel houd jij van jezelf?”

 1. Dit is inderdaad een lastig onderwerp Renske. Wat je zegt: als je van huis uit geen of weinig gevoel van eigenwaarde hebt meegekregen, is dat later heel wat lastiger om het ‘jezelf te leren’, dan wanneer er in je kindertijd al een goede basis voor is gelegd.

  Like

 2. 10 is een denkertje (nou ja, alles hier op blauwdruk).
  Zelf liefde is ook wat je mee hoop te krijgen vanuit je jeugd. Als dat niet het geval is, dan moet je dat op latere leeftijd leren. Dat kan moeilijk zijn. Ik denk dat iedereen wel last heeft van hoe de andere over je denken?
  Als je dan ook nog onzeker bent, dan is het moeilijk om voor jezelf te kiezen en doen wat je nodig hebt of denkt nodig te hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Teveel… 😉 (ik probeer een volgend blogje te schrijven, maar pppffff….)

  Like

 4. Genoeg stof om over na te denken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Anuscka,
  Gelukkig, een beetje hulp is fijn😊 Het is niet zozeer de hoeveelheid aan informatie, maar eerder het werk dat aan de winkel is, wat veel is te verstouwen… Dus ik heb wat te doen (dat wist ik natuurlijk al) Laat dus maar komen die hulp, ik ben er wel klaar voor😅

  Like

 6. Ha Monique! Om met dat laatste te beginnen: uiteindelijk wel, denk ik, als je voldoende weet over jezelf. Als je weet waar jouw kracht zit, en waar jouw valkuilen zich bevinden. Dan kun je daarin handreikingen vinden hoe je met het leven – de mooie dingen, én de puinhopen – het best kunt omgaan. Maar enige hulp hierbij is wel fijn, denk ik. Al is het maar voor het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen…
  Wat het eerste stuk van je reactie betreft: ja, ik besef me dat de informatie die ik her en der (en inndit geval hier…) deel veel is om allemaal te verstouwen. Je hóeft niet meteen met alles iets te doen hè? Van wat je leest, blijft er iets hangen, en dat is een begin.
  Fijn dat je een weekje vrij hebt van je werk. Even ‘stil staan’ en ‘stil zijn’ hebben we allemaal bij tijd en wijle nodig ❤️ (en je hoort privé nog even van me)

  Like

 7. Fijn Rob! Welkom hier!

  Like

 8. Een hoop om te verstouwen….. Mijn eerste gedachten als ik dit lees: Gelukkig kan ik komende week ook even tot ‘stilstand’ komen. Dat betreft dan mijn werk, ik ben (godzijdank!)een weekje vrij.
  Verder behoor ik denk ik wel tot de groep mensen die geconditioneerd is om vooral aan anderen te denken, ook al dacht ik prima in staat te zijn om me niet druk te maken om wat anderen van me denken….. Hoe meer ik jouw blogs lees hoe meer ik me realiseer dat mijn blinde vlek groter is dan ik dacht..
  Het is die puinhoop waar ik bang voor ben. Ik weet heel zeker dat het een puinhoop wordt nl. want ik weet (denk ik) wel waar mijn puinhoop vandaan komt…
  Ik weet ook niet waar ik de ruimte, kracht en energie vandaan moet halen om met die puinhoop om te gaan.
  Geeft Human Design daar ook handreikingen voor??

  Like

 9. Ik kom hier graag lezen.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: