Poort 34: ware kracht komt uit de buik

Deze week (van grofweg 22 tot 27 november) staat de zon in Poort 34: de poort van Macht. Of is het de poort van Kracht? Bij deze poort wordt duidelijk hoe belangrijk een goede vertaling is. In het Engels heet deze poort ‘The Gate of Power’ en ja… voor ‘power’ zijn verschillende Nederlandse begrippen mogelijk.

Nog zo’n leuk Engelstalig woordgrapje bij deze poort: een andere omschrijving is ook wel ‘The Power of the Great’, met daarbij als een soort uitleg: ‘Power is only great when its display or use serves the common good’ – Macht/Kracht is alleen … als het vertoon of gebruik ervan het algemeen belang dient. Welk begrip past hier het best als vertaling van ‘great’? Goed? Geweldig? Groot? Groots?

Spelen met taal vind ik heerlijk. Daarom schrijf ik ook al mijn hele leven. Een vreemde taal is over het algemeen geen probleem (mede dankzij mijn ongedefinieerde Keelcentrum), hoewel op mijn leeftijd (ik ben 61) nog proberen Deens onder de knie te krijgen, best wel een uitdaging is 🙄

Het is één van de leuke aspecten aan het werk wat ik nu doe met Human Design en deze site Jouw Blauwdruk: proberen een zo eenvoudig mogelijke, maar wel rake vertaling te vinden voor de soms best wel lastige en mystieke Human Design-taal. Daarom raadpleeg ik ook veel verschillende bronnen. ‘Proef’ ik op veel verschillende websites en in boeken de woorden die daar gebruikt worden.

Zeker omdat de ‘oorspronkelijke’ Human Designtaal in mijn ogen best wel ‘zweverig’ is. En dat ben ik niet. Sterker nog: als ergens een labeltje ‘new age’ aan hangt, gaan mijn nekharen meestal recht overeind staan. Op een of andere manier lijkt ‘new age’ altijd verbonden met goeroes en meesters die jou vertellen wat goed voor je is. Nog voordat ik Human Design leerde kennen, was mijn motto al ‘ik ben mijn eigen goeroe’ en laat dit nu ook de kern van Human Design zijn: jouw eigen ‘autoriteit’ weet het best wat goed voor jou is.

Maar ik dwaal af.

In een boek wat ik veelvuldig raadpleeg om de juiste ‘toon’ te pakken te krijgen – Gene Keys van Richard Rudd – krijgt elke poort drie verschillende namen: de schaduwkant krijgt een eigen naam, de energie als gave (of geschenk) heeft haar eigen naam en ten slotte krijgt de ‘siddhi’ (bovennatuurlijke kracht) van deze energie een derde naam.

Zo heet de schaduwkant van Poort 34 in het Engels ‘force’. Dat kán vertaald worden met het hierboven eerder genoemde kracht of macht, maar ook met geweld, dwang of – de beginletters zijn er al – forceren. Duwen en trekken. Juist het gebruik van ‘force’ hier geeft met één word eigenlijk al aan waar de schaduwkant van deze poort over gaat: de drang om kracht te gebruiken om dingen in het leven te laten gebeuren. Een andere term daarvoor is proberen. Proberen houdt in dat je iets dwingt een bepaalde kant op te gaan, terwijl het daar uit zichzelf niet gemakkelijk naartoe gaat. Je snapt (hoop ik) dat het ‘gave’ (het ‘mooie’) van deze poort ‘m niet zit in proberen met kracht of macht iets te forceren.

De gave van deze energie heet in het Gene Keys-boek ‘strength’, en dat is toch subtiel iets anders dan ‘power’. Kracht in de zin van jouw ‘sterke kant’, jouw ‘vermogen’. Om iets moois te doen met die innerlijke kracht, die we allemaal in ons hebben, maar waar ieder van ons op een andere manier toegang toe heeft en gebruik van maakt. Alle energie in de Human Design BodyGraph beslaat een spectrum van potentieel. Zie het als een soort schuifregelaar van 1 tot 10. Bij 1 zit je aan de schaduwkant, bij 10 aan de ‘siddhi’-kant, en over het algemeen zul je je dus ergens daar tussenin bevinden.

En hoewel de kernwoorden voor de energie van een bepaalde poort soms lastig te vertalen zijn, is nadere uitleg soms zo helder als glas. Lees even mee:

Deze poort is fysiek verbonden met de plexus sacralis of heiligbeensvlecht, een enorm en complex neuraal netwerk, onder en rond je navel. Dit gebied van het lichaam staat al lang bekend als een centrum van grote kracht in de mens (ken je het woord ki?), en de echte kracht ervan ligt in het feit dat er geen duidelijk bewustzijn van is.
Ondanks onze moderne nadruk op het belang van de hersenen als ons belangrijkste centrum van intelligentie, is het werkelijke centrum van intelligentie van het lichaam in feite gecentreerd in de buik. Proberen, duwen, forceren (‘geweld’) is altijd geworteld in de geest (het bewustzijn), terwijl echte kracht uit de buik komt. Kracht is natuurlijk, gegrond en universeel verbonden met al het leven.

Wil je meer weten over deze bijzonder poort, en wat jouw ontwerp je vertelt over hoe jij jouw innerlijke kracht kunt aanwenden voor het algemeen belang, dan maak ik graag Jouw Blauwdruk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: