Volg je dromen, of: geld is niet alles

#14: ‘Poortenergie’ in de praktijk

Ah, de magie van energie, en in dit geval met name de ‘vertaling’ ervan via Human Design. Nog voordat ik vanochtend mijn mailbox opende, was daar al dat gevoel van ‘ha fijn’. Van ‘yessss!’. En twee nieuwsbrieven, van twee verschillende Human Designbronnen, bevestigden dat gevoel met hun onderwerpregels. De ene: ‘Geld is niet alles’. De andere: ‘Volg je dromen’. En in die energie zitten we dus deze week – van grofweg 16 tot 22 november. De energie van Poort 14.
Eerst maar eens een uitleg. Zoals met alle energie in de Human Design BodyGraph beweegt die zich in een bepaald spectrum. Stel je een soort schuifregelaar van 1 tot 10 voor. Bij 1 bevindt je je in de lage frequentie van deze energie, bij 10 in de hoogste, en over het algemeen zul je ergens daartussenin zitten.
Aan de lage kant – ook wel schaduwkant genoemd- is dit de energie van gevangen zitten in een hamsterrad van eindeloos werk zonder te voelen waar je heen gaat. In dit geval is poort 14 de poort van de slavernij. En wees eerlijk: als samenleving leven we op dit moment behoorlijk in de schaduw van Poort 14. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, en ik ben dankbaar dat ik er een van ben. Daar kwam dat ‘yesss’-gevoel vanochtend ook vandaan, toen ik de hogere frequentie van deze energie onbewust ervoer.
Maar over het algemeen hebben we onze dromen weggestopt en ruilen we de kostbare momenten van ons leven in voor geld. En het maakt niet eens echt uit wat de hoogte van het inkomen is. Voor veel mensen is het verhaal griezelig gelijk als ze zeggen:

 • Er is geen manier om geld te verdienen met wat ik leuk vind.
 • Ik moet verantwoordelijk zijn. Als ik zou doen waar ik van hou, zou ik blut zijn.
 • Ik ga van mijn leven genieten als ik met pensioen ga.

We hebben allemaal zo’n houding van: eerst werken, dan spelen. We proberen ons te bewijzen door onszelf te pushen, lange uren te maken, en zieltogend werk te doen. We stressen onszelf de grond in en klagen over onze banen en levens. We zijn gefrustreerd, bitter, boos en teleurgesteld. We zijn angstig, bezorgd en depressief. We zijn, langzaam maar zeker, onszelf aan het doden om geld te verdienen.

Om te gedijen en welvaart te creëren, moeten we beginnen met aan onszelf werken zodat we de keuzes kunnen maken die afgestemd zijn op wat we wérkelijk willen voor ons leven. Dat ‘interne werk’ zal een rimpeleffect teweegbrengen. Het zal doorstromen naar je gezin, je gemeenschap en naar het collectieve bewustzijn. Maar het begint met individuen die bereid zijn om op te staan, te zeggen: f*ck het systeem, en veranderingen aan te brengen.

Dan kom je in de kracht van de energie van Poort 14. In de oorspronkelijke tekst staat onder meer: ‘Als we afgestemd zijn op ons (Human Design) ontwerp, en het werk doen dat we graag doen, zullen we rijkdom en kracht genereren. Deze middelen zijn echter niet direct voor eigen gebruik, maar van ons om te beheren om ánderen te bekrachtigen, om individuele creativiteit, liefdadigheidsactiviteiten of leiders met een visie voor de toekomst van de mensheid te ondersteunen.’
Anders gezegd: het hoogste potentieel van Poort 14 is om gepassioneerd van je werk te houden en daarin toepassing te vinden voor jouw talenten. De kracht om je eigen unieke richting in het leven te vinden leeft in Poort 14. Met poort 14 wil je vooral vinden wat je graag doet. Dan zullen jouw creatieve vaardigheden zich zo succesvol mogelijk tonen, en zullen je zelf de hoogste voldoening uit jouw activiteiten halen.

Poort 14 is open, in mijn ongedefinieerde Sacraal Centrum

En dan nu de praktijk 🙂 Manlief heeft deze poort gedefinieerd, en wel op een zodanige plek dat deze deel uitmaakt van zijn zogenaamde incarnatiekruis, wat ik liever de rode draad van je leven noem. Ik heb deze poort open. Voor mij maakt deze energie dus niet standaard deel uit van mijn ‘gereedschapskoffertje’.
Wie manlief en mij al wat langer kent (en mijn andere blog volgt), weet wat ik nu ga zeggen. Voor nieuwe lezers hier: grofweg een jaar of tien geleden zegden wij onze goed betaalde, maar geen bevrediging meer gevende banen op, stapten wij uit de ratrace om – met enig spaargeld achter de hand dankzij erfenissen van onze overleden ouders – een radicaal anders en eenvoudig leven te gaan leiden. Een droomleven, op een droomplek.
We moeten het zeer zuinig aan doen met ons spaargeld, tot we pensioen gaan ontvangen. Maar we hebben ons nog nooit zo rijk en wel-varend gevoeld met het weinige wat we hebben, omdat we allebei doen waar we het best in zijn, en waar we van houden. Werken in onze natuurlijke moestuin, waarmee we qua kruiden en fruit vrijwel zelfvoorzienend zijn, en wat groenten betreft komen we een heel eind. Daarnaast biedt de natuur om ons heen ook genoeg voedsel als je weet wat je moet zoeken…
Manlief heeft zich toegelegd op kunstfotografie en krijgt daarvoor veel waardering – niet op de laatste plaats omdat hij met zijn werk en visie anderen inspireert op een andere manier om te gaan met onze enige Aarde. En ik lijk nu ook (eindelijk.. 😉 ) gevonden te hebben waarvoor IK hier ben, en dat is als Projector ‘anderen (JOU!) te kennen, te herkennen, te leiden en te sturen om te zien dat het licht, wat je wellicht verwachtte te vinden in de wereld, iets is wat je in feite in jezelf hebt’. Via Human Design dus, en Jouw Blauwdruk.

Wat doe jij met meer liefde dan wat dan ook?

(Dit blog werd geïnspireerd door de energie van vandaag, de nieuwsbrief van Christie Inge en de ‘daily view’ van de International Human Design School)

3 reacties op “Volg je dromen, of: geld is niet alles”

 1. Inderdaad: S E R E N D I P I T E I T.
  Ik schreef dat mijn geluksgevoel naar nihil neigt. Dit is wat overdreven! Een tevreden gevoel is ook al wat om mee uit de voeten te kunnen.
  Aangezien ik in het verleden (decennia terug) veel waarde hechtte aan materie en NU de betrekkelijkheid ervan inzie en dat dit geen doel op zich kan zijn en deels buiten mijn kader valt om na te streven, realiseer ik me des te meer de gebondenheid eraan.

  (Ben benieuwd naar de reacties van andere mede-lezers!)

  Like

 2. Wat mooi Hans! En jazeker ken ik het begrip en mag ik het af en toe ook aan den lijve ondervinden: serendipiteit. Dat voelt warm van binnen.
  Hoe nu verder met jouw ‘gelijk’? Stoppen met zoeken, is mijn eerste ingeving. Ook al schrijf je hier dan dat je niet naar concrete zaken zoekt, maar wel naar een ‘manier om’… Zijn die vraagtekens die opdoemen relevant? Of is het vooral angst voor het onbekende?
  Heb vertrouwen. Vooral in jezelf!

  Geliked door 1 persoon

 3. Serendipiditeit !
  Dit woord Anuscka! Ken je het? Jij vast wel!
  Ik wist van het bestaan ervan niets af en kwam het op een besloten forum tegen.
  Kijk, dát vind ik Liefde, als mij dat overkomt. Het is me overkomen en het zogezegd uitzenden van een prangende vraag aan de Kosmos oid, èn daarnaast ‘gewoon doorleven’, waardoor het (onzichtbare) kwartje kan en mag vallen, zorgt ervoor dat essentiële puzzelstukjes tevoorschijn komen en wonderlijk op hun plaats komen te liggen. MIJN bevestiging dat ik in mijn eigenwijsheid toch na vele jaren mag zien dat ik een juiste weg had bewandeld. Maar ja, hoe nu verder met dit ‘gelijk’?
  Eigenlijk is het geluksgevoel nu nihil geworden, ben ik wederom zoekende…..niet zozeer zoekende naar concrete zaken, maar meer hoe dit pad te blijven volgen, niet te verdwalen in eindeloze ongemakkelijke situaties om voorzichtig aftastend mijn weg te vinden. Een weg waar vele vraagtekens wederom opdoemen, waar ik ietwat huiverig voor ben en ik enigszins keuzemogelijkheden (die vele ????) heb.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: