Halloween en de angsten van het Miltcentrum

Het is (niet?) toevallig dat Halloween, wat tegenwoordig vooral een ‘griezelig’ kinderfeest is, valt aan het einde van de periode waarin de zon door alle poorten van het Human Design Miltcentrum gaat. Wat deze poorten in dit centrum met elkaar gemeen hebben is namelijk: ANGST.

Het Miltcentrum is ons oudste bewustzijnscentrum. Het is ons instinct, ons lichaamsbewustzijn, en we delen dit met de dieren, die ook deze gewaarwording (instinct) kennen. Dit centrum betreft niet specifiek het orgaan de milt, maar strekt zich uit door het gehele lichaam middels het lymfesysteem. Je voelt dit ‘centrum’ dan ook eigenlijk in het gehele lichaam en niet specifiek op één plaats.

Het Miltcentrum is ons ‘ware gevoel’, ons ‘ware bewustzijn’, niet te verwarren met emoties die wij vaak ook gevoel noemen, maar dat eigenlijk niet zijn. Ons instinct laat ons niet in de steek. Onze emoties echter sturen ons regelmatig de verkeerde kant op. Evenals ons denken, dat zich ook heel geniepig kan voordoen als ons gevoel. Het is lastig om die drie uit elkaar te houden.

Ons Miltcentrum wil dat wij overleven. Om te overleven hebben we angst nodig, echter: dat mag niet doorslaan naar naar ons denken en onze emoties. Wanneer dat gebeurt, dan worden we bang voor het bang zijn, ook al is er feitelijk niets om bang voor te zijn. Angst voor de angst heeft niets meer met overleven te maken, het maakt je leven alleen maar onnodig zuur.

Komen alle andere poorten in vrij willekeurige volgorde, en dus niet per centrum, ‘aan bod’ – in het bijzondere en ongebruikelijke geval van het Miltcentrum worden in de periode van eind september tot begin november álle poorten achter elkaar belicht.

Om dit wat duidelijk te maken: zie hier boven een voorbeeld van een Human Design mandala. Dat is het gekleurde wiel rond de BodyGraph. Het is onderverdeeld in 64 partities die de poorten voorstellen.
De 64 poorten komen overeen met de 64 Hexagrammen van de I’Ching. Elk poortnummer heeft een vaste plaats in (een centrum van) de BodyGraph én in de mandala. De poorten hebben een kleurcode die overeenkomt met de kleur van het centrum waarmee ze verbonden zijn.
Het buitenste wiel van de Mandala is onderverdeeld in de 12 dierenriem tekens. De zon doorloopt deze mandala tegen de wijzers van de klok in, en in het geval van de ‘angstpoorten’ van het Miltcentrum begint dat bij poort 18 en eindigt dat komende week bij poort 44 (zie de ‘taartpunt’).

Het Human Design Miltcentrum (de grote driehoek aan de linkerkant van een Human Design kaart, omcirkeld op het plaatje) regelt naast je existentiële, instinctieve en intuïtieve bewustzijn ook spontaniteit, risicobeheersing, je waarden en je immuunsysteem.

Terwijl echte angsten onze oude voorouders hielpen te overleven door hen te doen vluchten voor leeuwen en tijgers en uit de grot van de beer te houden, wordt ons leven tegenwoordig (althans voor de meesten van ons, en hopelijk ook voor jou) niet meer regelmatig bedreigd.

Het Miltcentrum draagt echter nog steeds deze overlevingsangst in zich. Omdat het tijdsbesef van dit centrum gebonden is aan het NU, voelen deze angsten vaak actueel en reëel – zodanig dat ze ons afremmen, tegenhouden, ons helemaal uit evenwicht brengen of helemaal tot stilstand kunnen brengen.

Maar de aard van onze angsten is veranderd. De angsten van vandaag (in Human Design dus Milt-angsten genoemd) zijn niet meer gebaseerd op echte bedreigingen voor ons leven. Daarom kun je er in principe ‘doorheen’ en dan zullen ze ook onmiddellijk verdwijnen. In het Engels is er een handig acroniem voor: FEAR = False Evidence Appearing Real (vals bewijs dat echt lijkt). De angst LIJKT echt, maar IS het niet.

Wanneer het je lukt om door die angst heen te gaan, openbaart zich vaak het andere eind van het spectrum: de gave, of kwaliteit, die een bepaalde poort jou te bieden heeft.

Bovenstaande tekst is een vertaling en bewerking van informatie uit nieuwsbrieven en van de sites van Nico Cost, Christie Inge en Evelyn Levenson. De mandala komt van de site GeneticMatrix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: