Hoe voel ik me in mijn lijf

#46: ‘Poortenergie’ in de praktijk

Eén van de leukste aspecten aan Human Design vind ik de soms zo simpele, praktische toepasbaarheid van, of het experimenteren met de kennis die je krijgt uit je BodyGraph. Vandaag een voorbeeld van hoe dit voor mij werkt.

Eerst even zo kort mogelijk wat algemene uitleg. Op de BodyGraph vallen in eerste instantie de grote (witte of ingekleurde) vlakken op, en daarna dat er allemaal getallen in die vlakken staan. Die getallen corresponderen met zogenaamde ‘poorten’, en die staan voor bepaalde kwaliteiten, archetypes of energieën.

Sommige poorten zijn gekleurd (en dat heet dan ‘gedefinieerd’ in Human Designtaal), sommige zijn wit (en dat is ‘ongedefinieerd’ of open). Op elke unieke BodyGraph staan álle vlakken en álle poorten, wat zoveel betekent als: iedereen ‘heeft’ dus alles. Iedereen krijgt op een of andere manier met álle kwaliteiten of energieën te maken. HOE je ermee omgaat, of hoe je het ervaart, wordt bepaald door jouw ‘definitie’.

De energie van die poorten (64 in totaal) wordt door het jaar heen ‘aangelicht’ of benadrukt door de zon. Zoals in astrologische termen de zon nu in het sterrenbeeld Weegschaal staat, zo staat de zon ongeveer elke vijf dagen in een andere poort, waarmee de energie van die poort voor iedereen actueel is.

Tot zover, in een notendop, wat achtergrondinformatie. Nu een voorbeeld uit de praktijk.

Poort 46 in mijn BodyGraph

De laatste week van september stond de zon in poort 46. Kernthema van deze poort is plezier hebben in en goed zorgen voor je lichaam, het ‘voertuig’ waarmee je je door dit leven begeeft. Dit wetende, ga ik meerdere interpretaties lezen van deze energie en stel ik mezelf de vraag: hoe prettig voel ik me in mijn lichaam?

Over het algemeen heel plezierig. Ik zorg goed voor mijn lijf, zowel van buiten als van binnen. Ik voel één ‘maar’: de laatste tijd heb ik weinig energie. Ik wijt dat zelf aan soms slecht in slaap kunnen komen omdat ik nog té laat ’s avonds met ‘denkwerk’ bezig ben (een blog willen schrijven, een plan willen maken voor een onderdeel van deze site, enz).

Ik ‘zit’ daar dan even mee. Dat kun je ook mediteren noemen, maar dat vind ik een te zwaar woord voor wat ik in wezen doe: gedachten en gevoelens er gewoon even laten zijn, en ervaren wat er gebeurt.

Het woord ‘orgaanklok’ komt vervolgens naar boven borrelen. Geen compleet onbekend begrip voor mij, maar ik weet niet precies wat het is en inhoudt. Ik lees er wat meer over (onder meer DIT ARTIKEL) en deel daarna mijn gedachten met manlief. Die hoort het aan, reageert spontaan volgens zijn (Human Design) ‘autoriteit’ en dat is zijn onderbuikgevoel en stelt voor er meteen de volgende dag mee te beginnen – waar ik, met mijn emoties als veel langzamere raadgever, nog lang zo ver niet ben…

Ik kijk hem dus verschrikt aan, mompel iets van ‘ho ho, daar moet ik nog even over nadenken hoor’, waarmee ik in feite bedoel dat het voor mij dus iets meer tijd nodig heeft eer dit idee goed VOELT, of niet 😉


Maar de volgende ochtend zitten we rond ontbijt-tijd (tussen 8 en 10 zomertijd als de maag op haar actiefst is) aan de maaltijdsoep. Sindsdien eten we ’s morgens als een koning, lunchen we als een edelman en ‘dineren’ we als een bedelaar. Ons ontbijt is het stevigst, de lunch iets minder en ons avondeten is een handvol noten.

Met het ‘eten volgens de orgaanklok’ volgt automatisch ook het daar naar gaan leven. Mijn ‘denkwerk’ doe ik nu ’s morgens (na dat stevige ontbijt) als mijn milt op haar actiefst is. Daarna is het tijd voor ‘contact’ en beantwoord ik onder meer mail en lunch ik daarna met mijn lief.

Het begin van de middag ga ik de tuin in of doe ik huishoudelijk werk, altijd gevolgd door een pauze met verse-muntthee. Wanneer de nieren actief worden eten we onze nootjes, en daarna doe ik eigenlijk alleen nog maar ontspannende dingen probeer ik alleen nog maar ontspannende dingen te doen. Dat laatste lukt nog niet zo erg…


Na twee weken experimenteren, ervaren we allebei dat we méér energie hebben. Onze spijsvertering was aanvankelijk wat van slag, maar het voelt stukken beter NIET meer de zwaarste maaltijd van de dag te eten op het moment dat de maag aan rust toe is. Het blogs schrijven ’s morgens in plaats van ’s avonds is nog erg wennen, maar ach – dat heeft gewoon tijd nodig.

Later deze week voorbeeld 2 van ‘poortenergie in de praktijk’.

En om nog even terug te blikken: hoe voelt jouw lijf voor jou?

Eén reactie op “Hoe voel ik me in mijn lijf”

  1. […] de poort waar ik in het vorige blog aandacht aan besteedde (#46) is bij mij niet gedefinieerd, maar er is wel iets bijzonders mee aan de […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: