Je eigen gebruiksaanwijzing lezen

… dat doet wat met je

Het heeft geholpen dat ik mezelf weer eens ouderwets een deadline heb opgelegd, zoals ik daar twintig jaar lang mee gewerkt heb in mijn loopbaan als journalist/eindredacteur. Een stok achter de deur heb ik nodig, met mijn gedefinieerde poort 29. Heel kort door de bocht is dit de energie die het voor mij moeilijk maakt me ergens aan te committeren, terwijl ‘nee’ zeggen ook niet echt een optie is.
En dan helpt de energie van poort 32 ook niet echt: angst om te falen omdat ik niet genoeg heb voorbereid. Tel daar dan ook nog eens de kwaliteiten van poort 11 bij – soms ‘de ideeëenfabriek’ genoemd – en je snapt mijn dilemma’s. Ik wil van alles, maarrrrr….
Met het voortijdig lanceren van mijn nieuwe site heb ik de schaduwzijden van deze energieën losgelaten en zie: binnen een week heb ik meer zicht op hoe ik alle informatie, die ik tot nu toe verzameld heb, wil gebruiken en ontstaat er bijna ‘vanzelf’ een opzet. Het stimuleerde bovendien enorm dat er meteen aanmeldingen kwamen om na 22 januari in aanmerking te komen voor een gratis Blauwdruk van mijn hand.
Mijn energietype is Projector, en daar hoort ‘wachten op de uitnodiging en erkenning’ bij als ‘strategie’. En dat lezers zich meteen hebben aangemeld voelt voor mij als een enorme erkenning. Een soort beloning voor het wachten op de uitnodiging (het voelde op de dag van de herfst-equinox ineens goed om dit idee maar eens het levenslicht te laten zien) en het durven uitproberen van de positieve kanten van de genoemde poorten. Ja zeggen en toewijding en doorzettingsvermogen tonen (29), me ervan bewust zijn dat ik altijd voldoende voorbereid en klaar ben (32) en weten dat ideeën slechts zo krachtig zijn als de timing waarin ze worden gebracht 🙂 (11).
Even terug naar het begin. Wanneer dat precies was weet ik niet meer. Mijn eerste documenten dateren van november vorig jaar, en rond die tijd schreef ik ook op mijn andere blog Levensjutters over het ontdekken van mijn doel op aarde nadat ik ‘uit het paradijs was gegooid’. Het was medeblogster Marion die mij op het spoor zette van Human Design. En, zoals mij snel duidelijk zou worden: als mij iets aangereikt wordt uit mijn inner circle, dan is dat de moeite waar om in te duiken. En Marion – en met haar ook andere medebloggers – reken ik zeker tot mijn kring.
Ik raakte vrij snel gefascineerd omdat bij elke nieuw stukje informatie uit mijn kaart, waarvoor ik het www afstruinde, zoveel gevoel van herkenning en ook erkenning naar boven kwam. Je eigen gebruiksaanwijzing lezen… dat doet wat met je. Hongerig naar meer (informatie, en ook deze eigenschap lees ik terug ik mijn BodyGraph) las ik het boek dat Marion me had aangeraden zo’n beetje in één adem uit.
Ik deed mee aan challenges (en wie mij een beetje kent weet dat ik over het algemeen allergisch ben voor uitdagingen) en gratis cursussen. Las heel veel blogs en websites over Human Design. Veelal in het Engels. Al snel begon het idee op te borrelen (poort 11!) om de enorme hoeveelheid informatie die er te vinden is, te stroomlijnen voor types die niet zo in elkaar zitten als ik. Die zelf geen tijd/ zin/ mogelijkheid hebben om alle hoeken en gaten van het web af te stropen, maar die wél graag meer inzicht in zichzelf willen krijgen. Of in hun partner. Of in de chemie van hun relatie. Of in hun kind. Hun kleinkind.
Dit IS overigens natuurlijk al mogelijk: bij hiervoor opgeleide coaches, die een navenant tarief hanteren. Terecht, want om ‘meester’ te worden in dit systeem, en alle lagen van de BodyGraph van een ander te kunnen interpreteren en duiden, is het noodzakelijk dat je zelf ook de ‘werking’ van dit systeem hebt ervaren. Dat je er zelf volop mee geëxperimenteerd hebt. Want dat is nu juist één van de krachtigste kanten van Human Design, vind ik. Het is een gereedschap dat praktisch toepasbaar is, heel eenvoudig. Sterker: alleen erover lezen geeft je inzichten, ermee gaan experimenteren in je dagelijks leven geeft de echte AHA-momenten.
Op dit moment ben ik dus druk bezig met het ordenen van alle informatie die ik het afgelopen jaar gelezen, geleerd en vertaald heb. Over de vijf verschillende types en hun eigenaardigheden, de twaalf verschillende profielen, de 36 kanalen en de 64 poorten. Waarbij ik verschillende zienswijzen probeer te comprimeren tot een duidelijk en praktisch geheel. Zodat ik jou op een makkelijke, maar wel grondige manier, en voor een gering bedrag als ‘energie-uitwisseling’ voor de tijd en de moeite die ik ervoor doe, kan laten kennismaken met dit systeem dat mij al zoveel plezier heeft gebracht.
Voel je welkom je gegevens achter te laten via het contactformulier. Het verplicht je tot niets, maar je maakt dan kans op een gratis blauwdruk na 22 januari. In de tussentijd, om mijn waardering voor jouw geduld uit te spreken, krijg je dan af en toe een persoonlijk bonus-mailtje van me met een bijzonder, actueel, of ‘klein’ weetje uit jouw kaart – een detail wat ik normaliter NIET in Jouw Blauwdruk zal vermelden.

4 reacties op “Je eigen gebruiksaanwijzing lezen”

 1. Hallo Ari, welkom hier! Wat dat laatste betreft: dat zal in stukjes en beetjes door middel van de blogs die ik erover ga schrijven duidelijk worden. Ik snap je ‘verwarring’ over het uniek zijn enerzijds en de overeenkomsten die we op typeniveau gemeen hebben. De detaillering komt onder meer op het niveau van de poorten en de lijnen (die samen op een aantal van 384 verschillende mogelijkheden komen). Maar er zit nog veel meer diepte en detaillering in Human Design – waarmee ik me overigens op deze site NIET bezig ga houden. Daar zijn de coaches en experts voor. Deze site is echt bedoeld als (hernieuwde) kennismaking, en een eerste (of in jouw geval wellicht tweede) handreiking om er zelf méér mee te gaan doen. Want dat DOEN, daar gaat het wel om. Je kunt erover lezen tot je door de bomen het bos niet meer ziet, maar dat brengt je niet verder. Het stap voor stap experimenteren met deze kennis laat je – zo is mijn ervaring inmiddels – voelen hoe je Human Design als een soort gereedschap kunt inzetten voor een authentieker leven

  Like

 2. Beste Anuscka, fijn dat je deze blog begonnen bent om e.e.a. uit te leggen. Ik was er zelf al eerder ingedoken, en ook weer afgehaakt. Wat me aanspreekt is dat je kunt leven volgens je eigen design. Daar ben ik al langer mee bezig, o.a. via het principe van de redemptive gifts (vanuit de bijbel). HD is een andere manier van hiernaar kijken en interesseert me ook. Tegelijkertijd vind ik het ook ingewikkeld; enerzijds de aanname, dat iedereen uniek is, anderzijds toch maar 5 types. Weliswaar met varianten, maar toch. Ik denk ook, dat toen ik geboren werd (in een grote stad) er op datzelfde moment vast meer mensen geboren werden. Hebben we dan allerhande overeenkomsten? Waar zit hem dat dan in?
  Ben heel benieuwd hoe je hiernaar kijkt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank je wel Hans, voor deze eerste reactie hier. Dat JIJ dat zou zijn… had ik niet verwacht! En je hebt helemaal gelijk over enthousiasme en routine. Het eerste is er al in grote mate – en zal blijven bestaan. Het tweede moet nog groeien, en dat komt goed. De inspiratie, zo merk ik nu, komt nu mede voor een groot deel door ‘jullie’, de lezers, de mensen die reageren – op wat voor manier dan ook. Erg leuk, het zegt me dat ik op de goede weg ben (en dat doet jouw laatste zin zeker! 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 4. Beste Anuscka,
  Wanneer ik ertoe besluit, weet ik ook dat ik er graag wat voor over heb.
  Het ‘spel’ van enthousiasme en routine dient zich mogelijk nog uit te kristalliseren?
  Veel inspiratie wens ik je toe op deze -nu al wat langere- avonden!
  Gôh, je maakt me wel nieuwsgierig, moet ik toegeven. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: